IPN

„O răfuială din partea unor persoane în epoleți”. Reprezentanții romilor cer o anchetă imparțială la Otaci (VIDEO)

Centrul Național al Romilor face apel către autorități să investigheze bătaia de la Otaci prin prisma urii rasiale. Declarația a fost făcută de către consultantul instituției, Dumitru Russu, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, care s-a desfășurat pe 8 iulie. La conferință a participat și Ion Bucur, monitor al drepturilor omului la Centrul European pentru Drepturile Omului. Acesta este de părere că nu este vorba despre un conflict etnic, ci mai mult de „o răfuială din partea unor persoane în epoleți față de comunitatea de romi din Otaci”.

Reprezentantul Centrului Național al Romilor susține că, din informațiile pe care le-a acumulat, s-a constatat că încăierarea de la Otaci, de acum două săptămâni, a avut loc după un alt conflict, consumat câteva zile mai devreme. Părțile, printre ei romi și ne-romi, și-au fixat întâlnire pe 24 iunie. În aceeași zi, într-o curte din apropierea locului întâlnirii, se desfășura un eveniment în memoria unui răposat, adunându-se mai multă lume, care nu aveau nicio legătură cu conflictul inițial. Din vorbă în vorbă, s-a ajuns la injurii adresate comunității rome, la altercații verbale și fizice. Au urmat intimidări din partea președintelui raionului, care era de față, a poliției din Otaci, după care a început o bătaie între romi și ne-romi.

Potrivit lui Dumitru Rusu, în acea ogradă nu era nicio persoană romă care să fi participat la conflictul anterior. „Persoanele devin victime doar pentru că sunt asociate cu celelalte persoane cu care a existat un conflict mai devreme”, spune el. În opinia sa, una din componentele de infracțiune în conflict este cea de „acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei sau dezbinării rasiale sau etnice”.

Ion Bucur, monitor al drepturilor omului la Centrul European pentru Drepturile Omului susține că instituția este îngrijorată de rapoartele de agresiune și violență venite de la Otaci, conform cărora, la bază ar exista un conflict între romi și ne-romi care ar fi putut include o motivație de prejudecată rasială. Sunt și mai îngrijorați și de rapoartele martorilor, conform cărora ofițerii de poliție prezenți în preajmă în timpul incidentului nu au făcut nimic pentru a preveni violența.

Ion Bucur a atenționat că este important ca ancheta să fie realizată imparțial pentru a menține încrederea minorităților în capacitatea autorităților de a le proteja împotriva violenței rasiste. E important ca societatea să condamne rasismul.

Bărbatul este dezamăgit de felul în care conflictul a fost reflectat în presă și spune că nu este un conflict etnic, ci mai mult seamănă cu o răfuială din partea unor persoane în epoleți față de comunitatea de romi din Otaci.

Centrul Național al Romilor a solicitat de la MAI informații cu privire la desfășurarea anchetei. De asmenea, a cerut ca orice investigație care are loc să nu excludă o posibilă motivație rasială a incidentului menționat. De asemenea, au fost cerute informații cu privire la măsurile luate, pentru a asigura siguranța romilor din zonă, care ar putea fi ținta violenței rasiste în urma conflictului.

***

Amintim că reporterii NM au mers la Otaci și au discutat cu părțile conflictului. Mai multe detalii puteți citi AICI și AICI. Pe 25 iunie, autoritățile locale au impus mai multe restricții, pentru a calma spiritele. Astfel, până pe 9 iulie, a fost interzisă comercializarea băuturilor alcoolice după ora 19:00 și organizarea discotecilor pe teritoriul orașului Otaci.

De asemenea, se interzice conglomerarea persoanelor pe străzile Ștefan cel Mare și Sfânt, Prieteniei, Libertății și Doina din orașul Otaci. După ora 20:00, minorii se vor putea afla în locurile publice doar în prezența adulților.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Încă un oligarh ar fi căzut de la geam, în Rusia: vicepreședintele Transneft, găsit mort

Vicepreședinte companiei petroliere de stat „Transneft”, Andrei Badalov, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit mort, la Moscova. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost descoperit sub geamurile blocului în care locuia. Informația a fost publicată inițial de canalele de Telegram Baza și Mash, fiind ulterior confirmată de agențiile TASS și Kommersant.

Potrivit versiunii preliminare, ar fi vorba despre o sinucidere – au declarat surse din cadrul forțelor de ordine pentru TASS. O sursă a Comitetului de Investigații a precizat pentru Kommersant că pe caz a fost inițiată o anchetă, urmând ca în baza rezultatelor să se decidă dacă va fi deschis un dosar penal pentru determinare la sinucidere sau omor, ori se va renunța la urmărirea penală.

Conform Baza, Badalov ar fi căzut de la etajul 17, deși locuia la etajul 10. Canalul „112” susține că acesta ar fi lăsat o scrisoare de adio adresată soției, fără ca detalii din conținutul acesteia să fie făcute publice.

Compania „Transneft” a emis un comunicat în care anunță decesul „subit” al vicepreședintelui său. Compania precizează că, sub conducerea lui Badalov, au fost realizate proiecte științifice de amploare, într-un timp foarte scurt, care au contribuit inclusiv la depășirea eficientă a provocărilor generate de sancțiunile occidentale, în special în domeniul tehnologiilor informaționale.

Andrei Badalov ocupa funcția de vicepreședinte al companiei din 2021, fiind responsabil, printre altele, de transformarea digitală, tehnologia informației și automatizarea proceselor. Anterior, a condus Institutul de Cercetare „Voshod”, care dezvoltă sisteme informatice, inclusiv sistemul automatizat de vot „GAS Vîborî”, folosit de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.

Transneft, fondată în 1993, deţine cel mai mare sistem de conducte petroliere din lume, cu o reţea care se întinde pe aproape 50.000 de kilometri. 

***

În ultimii ani, mai mulţi oameni de afaceri şi oficiali de rang înalt ruşi, în special din domeniul petrolier și gazier, au murit în circumstanţe misterioase

În aprilie 2022, la Moscova, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort alături de soția și fiica sa. Potrivit versiunii oficiale, el și-ar fi ucis familia, apoi s-ar fi sinucis. Presa a sugerat că ar fi fost vorba de un conflict familial.

La câteva zile distanță, în Spania, a fost descoperit trupul neînsuflețit al fostului director al companiei „Novatek”, Serghei Protosenia, împreună cu cele ale soției și fiicei sale. Și în acest caz, autoritățile au luat în calcul o sinucidere urmată de omor.

În acelaşi an, Ravil Maganov, preşedintele companiei petroliere Lukoil, a murit după ce a căzut de la unul dintre etajele spitalului unde era tratat. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: