„O rușine istorică”. Netanyahu îl acuză de „antisemetism” pe procurorul-șef al Curții de la Haga
Full Article 3 minutes read

„O rușine istorică”. Netanyahu îl acuză de „antisemetism” pe procurorul-șef al Curții de la Haga

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a numit acuzațiile procurorului-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga „absurde” și „false” și s-a arătat nemulțumit de încercarea de a pune liderii Israelului la același nivel cu „organizația teroristă genocidă” Hamas, relatează BBC News. Totodată, Netanyahu l-a acuzat pe Khan de „antisemitism”. Iar un reprezentant al Hamas a spus că cererea procurorului „echivalează victima cu călăul”.

„Domnul Khan, abuzând de puterile sale, transformă Curtea Penală Internațională într-o farsă. Toarnă cu nesimțire kerosen pe focul antisemitismului, izbucnit în întreaga lume”, a menționat Netanyahu. 

Premierul a menționat că militanții Hamas și aliații lor au ucis cu brutalitate sute de israelieni în timpul atacului lor din 7 octombrie în timp ce Israelul, potrivit lui Netanyahu, doar se apăra „respectând pe deplin dreptul internațional”.

„Domnul Khan creează un precedent periculos, care subminează dreptul oricărei democrații de a se apăra împotriva organizațiilor teroriste și a agresorilor”, a adăugat Netanyahu. 

Iar Ministerul israelian de Externe a numit cererea lui Khan pentru mandate „o rușine istorică”.

Israelienii au fost susținuți de președintele american Joe Biden. El a spus luni că Israelul și Hamas nu pot fi comparate și că Statele Unite nu consideră acțiunile Israelului în Gaza drept genocid.

Un reprezentant al Hamas a spus că cererea procurorului „echivalează victima cu călăul”.

***

Pe 20 mai curent, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan a cerut mandate de arest pentru mai mulți oficiali Israelieni și reprezentanți ai organizației teroriste palestiniene Hamas, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității pentru atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza. Printre persoanele vizate de mandatele de arest se numără premierul Israelului Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, inclusiv liderul Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri – liderul Brigăzilor Al Qassem, mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh – liderul politic al Hamas. Un grup de judecători ai Curții Penale Internaționale va analiza acum cererea lui Khan.

Khan a declarat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”. Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”. Detalii AICI.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, Curții Penale Internaționale pretinde că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial să fie legați de principiile fondatoare ale Curții în 2015.

Precizăm, pe 7 octombrie 2023, militanți Hamas au pătruns în Israel, unde au ucis civili și au răpit oameni, pe care i-au dus în Fâșia Gaza – teritoriu pe care-l controlează. Deja pe 8 octombrie 2023, în Israel a fost declarată stare de război, iar ulterior armata țării a început să atace Gaza. Potrivit oficialilor israelieni, atacurile din Gaza au drept scop eliberarea ostaticilor și eliminarea organizației teroriste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: