„O să vedem ce sunteți – „balaboli” sau nu”. Testul lui Dodon pentru deputații din opoziție
Full Article 2 minutes read

„O să vedem ce sunteți – „balaboli” sau nu”. Testul lui Dodon pentru deputații din opoziție

Guvernul a trimis către parlament proiectul de lege privind comerțul intern, care presupune ca cel puțin jumătate dintre mărfurile alimentare din magazine să fie autohtone. Anunțul a fost făcut în data de 7 februarie, de către președintele Igor Dodon în cadrul rubricii săptămânale „Președintele răspunde”. Cu toate acestea, contactați de NM, reprezentanții Comisiei legislative economie, buget și finanțe susțin că un astfel de document nu a parvenit. 

Dodon susține că producătorii autohtoni s-au plâns în repetate rânduri că rețelele comerciale mari refuză să le accepte mărfurile.

„Am vorbit cu producătorii și mi-au spus că e imposibil să ajungă în supermarketul X, nu dau nume ca să nu le fac publicitate. Cer reduceri la preț de 25-30% ca să le pună mărfurile pe „polkă” (raft, NM) și încă trebuie să plătească comisioane”, a explicat Dodon și a precizat că în scurt timp aceste probleme vor fi soluționate legal.

Totodată, șeful statului a dat vina pe fostul guvern pentru faptul că legea nu a intrat în vigoare până acum.

„Fostul guvern al Maiei Sandu a retras-o în interesul corporațiilor străine. Noi, în interesul producătorului autohton, această lege am repus-o în această săptămână înapoi în parlament, pentru examinare. Vreau să văd pe deștepții din opoziție care voiau să facă PR pe chestia asta – în primul rând să explice de ce ministrul lor a retras-o, în al doilea rând să văd cum votează împreună cu socialiștii și cu alții. Trebuie să fie 100 de voturi în parlament. Dacă nu, o să vedem ce sunteți – „balaboli” sau nu. Timpul o să arate”, a mai spus Dodon.

Amintim că, în data de 4 februarie, Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) a înregistrat în parlament un proiect de modificare a legii privind comerțul intern. Acesta presupune ca cel puțin 50% dintre produsele alimentare afișate pe rafturile din magazinelor din Republica Moldova să fie autohtone. De asemenea, documentul prevede ca producătorii să ofere reduceri nu mai mari de 10% rețelelor comerciale mari. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandru Slusari, a declarat că un proiect asemănător a fost propus în 2018 de către guvernul Filip, însă inițiativa a fost abandonată după votarea în prima lectură.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: