O singură factură la gaz – două tarife. Moldovagaz explică cum vor fi calculate plățile
Full Article 3 minutes read

O singură factură la gaz – două tarife. Moldovagaz explică cum vor fi calculate plățile

Întreprinderea Moldovagaz a venit cu precizări în legătură cu intrarea în vigoare, începând cu 23 februarie, a noilor tarife la gazele naturale. Mai exact, Moldovagaz a informat consumatorii cum noile tarife vor fi aplicate, și când, în factură. Potrivit Moldovagaz, toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile expediate consumatorilor. 

Potrivit Moldovagaz, dacă datele contoarelor au fost expediate prin intermediul platformelor online ale întreprinderii, sau acestea au fost citite fizic de către controlorii companiilor de distribuție a gazelor în dată de 29 februarie, atunci volumele de consum vor fi repartizate uniform pentru fiecare zi a lunii, cu scopul de a determina media zilnică.

De exemplu, dacă consumul total a unei gospodării la dată de 29 februarie a atins cifra de 145 de metri cubi, atunci consumul mediu zilnic al acesteia va constitui 5 metri cubi (145 de metri cubi împărțiți la 29 de zile calendaristice). Astfel, pentru perioada 1 februarie – 22 februarie, consumatorului respectiv îi va fi facturat volumul de 110 metri cubi de gaze (5 metri cubi, înmulțit cu 22 de zile calendaristice) la tarifele în vigoare anterior, iar din 23 februarie și până în 29 februarie – restul de 35 metri cubi (5 metri cubi pe zi, înmulțit cu 7 zile calendaristice) la prețurile reglementate noi, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE). Este de menționat că toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile, expediate consumatorilor”, au precizat reprezentanții Moldovagaz.

În situațiile în care controlorii n-au avut acces la contoare, sau datele acestora n-au fost expediate de către consumatori prin intermediul platformelor online și alte instrumente disponibile, întreprinderile de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” vor aplica repartizarea analitică (prognozată), pe baza consumul de-facto de gaze naturale în perioada (luna), comparabilă a anilor precedenți, cu ajustarea ulterioară a acestora.

O singură factură la gaz - două tarife. Moldovagaz explică cum vor fi calculate plățile

Facebook/SA”Moldovagaz”

Începând cu 23 februarie 2024, locuitorii Republicii Moldova vor achita cu peste 3 lei mai puțin pentru un metru cub de gaze consumate. Amintim că ANRE a decis, în ședința din 21 februarie, să scadă tariful la 13,39 lei/m3 (fără TVA), ceea ce înseamnă că în facturi prețul pentru un metru cub de gaze naturale va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus. Potrivit deputatului Radu Marian, de această micșorarea a prețului vor beneficia aproximativ 374 mii consumatori care sunt în categoriile primare de compensații (au deja un tarif mai mic decât cel aprobat pe 21 februarie), precum și cei care nu s-au înscris în programul de compensații.

Până acum, consumatorii casnici achitau un preț de 16,73 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze naturale consumate sau 18,07, cu TVA inclus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: