O sintagmă din Legea securității statului, declarată neconstituțională de CC. Ce însemnă asta pentru Consiliul Suprem de Securitate?
Full Article 2 minutes read

O sintagmă din Legea securității statului, declarată neconstituțională de CC. Ce însemnă asta pentru Consiliul Suprem de Securitate?

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională o sintagmă din Legea securității statului. Hotărârea a fost pronunțată pe 29 octombrie de către președinta CC, Domnica Manole.

CC a examinat constituționalitatea Legii securității statului, care prevede că autorităţile publice centrale, cele subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă, precum şi persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze Consiliului Suprem de Securitate orice date şi informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică.

Totuși, CC a ajuns la concluzia că nu este stabilit în mod clar despre ce informații ar fi vorba în cea de-a doua categorie de informații din Legea respectivă, exprimată prin formularea „precum și alte informații”.

„Din acest motiv, formularea în discuție constituie o sursă de incertitudine juridică, din cauza caracterului său foarte general, fără limite clare. Această formulare nu îndeplinește exigențele calității legii”, a argumentat Domnica Manole.

Curtea a mai menționat că Consiliul Suprem de Securitate poate solicita furnizarea informațiilor care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică atât de la autoritățile publice de rang constituțional, cât și de la alte autorități administrative și persoane juridice publice autonome.

În raport cu autoritățile publice de rang constituțional, Curtea a statuat că Consiliul Suprem de Securitate poate solicita furnizarea informațiilor, însă fără a aduce atingere statutului şi autonomiei lor prevăzute de Constituție.

Sesizarea a fost depusă la Curte de deputatul Serghei Sîrbu, care consideră că prin prevederile respective sunt sfidate unele norme constituționale, inclusiv privind separarea puterilor în stat. După pronunțarea hotărârii CC, deputatul, care de câteva zile figurează drept neafiliat, a menționat că Consiliul Suprem de Securitate nu va mai avea dreptul să solicite informații care nu au nicio legătură cu securitatea națională.

„Nici CSS și nici președintele țării nu poate admite ingerințe inadmisibile în activitatea altor puteri în stat!”, a scris Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: