O sintagmă din Legea securității statului, declarată neconstituțională de CC. Ce însemnă asta pentru Consiliul Suprem de Securitate?

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională o sintagmă din Legea securității statului. Hotărârea a fost pronunțată pe 29 octombrie de către președinta CC, Domnica Manole.

CC a examinat constituționalitatea Legii securității statului, care prevede că autorităţile publice centrale, cele subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă, precum şi persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze Consiliului Suprem de Securitate orice date şi informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică.

Totuși, CC a ajuns la concluzia că nu este stabilit în mod clar despre ce informații ar fi vorba în cea de-a doua categorie de informații din Legea respectivă, exprimată prin formularea „precum și alte informații”.

„Din acest motiv, formularea în discuție constituie o sursă de incertitudine juridică, din cauza caracterului său foarte general, fără limite clare. Această formulare nu îndeplinește exigențele calității legii”, a argumentat Domnica Manole.

Curtea a mai menționat că Consiliul Suprem de Securitate poate solicita furnizarea informațiilor care vizează securitatea națională, apărarea şi ordinea publică atât de la autoritățile publice de rang constituțional, cât și de la alte autorități administrative și persoane juridice publice autonome.

În raport cu autoritățile publice de rang constituțional, Curtea a statuat că Consiliul Suprem de Securitate poate solicita furnizarea informațiilor, însă fără a aduce atingere statutului şi autonomiei lor prevăzute de Constituție.

Sesizarea a fost depusă la Curte de deputatul Serghei Sîrbu, care consideră că prin prevederile respective sunt sfidate unele norme constituționale, inclusiv privind separarea puterilor în stat. După pronunțarea hotărârii CC, deputatul, care de câteva zile figurează drept neafiliat, a menționat că Consiliul Suprem de Securitate nu va mai avea dreptul să solicite informații care nu au nicio legătură cu securitatea națională.

„Nici CSS și nici președintele țării nu poate admite ingerințe inadmisibile în activitatea altor puteri în stat!”, a scris Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre „supărarea” deputatei care n-a fost inclusă în noua listă PAS pentru parlamentare: „O să treacă”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat nemulțumirea exprimată de deputat PAS Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu a fost inclusă în lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă drept „o supărare”, care „va trece cu timpul”. Oficialul și-a exprimat încrederea că colega sa de partid își va găsi un rol în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 21 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Igor Grosu a declarat că echipa PAS a avut, anterior, o discuție despre alegerile parlamentare și s-a ajuns la concluzia că formațiunea nu mai poate candida cu o listă formată doar din membrii partidului. Potrivit lui, din această cauză, mai mulți actuali deputați nu se mai regăsesc in lista partidului pentru scrutin.

Așteptările și solicitările cetățenilor sunt de altă natură. Ei solicită o listă națională, o listă deschisă, cu alți oameni, nu doar curat PAS. Asta a însemnat că nu toți, în mod firesc, lista nu poate fi extinsă la nesfârșit… Nu toți din actualii parlamentari se vor regăsi. Lucrul acesta a fost acceptat. Asta nu înseamnă că colegii noștri nu se vor regăsi în alte activități importante, necesare. Pentru că de lucru o să avem berechet. Obiectivul nostru de a fi gata pentru procesul de aderare în 2028 presupune tare, tare mult de lucru și în legislativ, și în executiv, și în administrația publică locală. În toate instituțiile statului”, a spus politicianul.

Președintele PAS a comentat inclusiv nemulțumirea deputatei Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru scrutinul din toamnă.

O supărare. Și aceia cred că o să treacă, cu timpul o să treacă. (…) Dacă tu ai o opinie bună despre cât de harnică ești, e foarte important ca alții să spună despre tine cât de harnică ești. Când tu începi să spui despre tine că ești tare harnic și frumos, și deștept, și potrivit la locul acela și așa mai departe, nu arată bine deloc. Eu cred că și colega o să-și găsească… Pentru că-i plină de energie, de idei. O să se regăsească, într-o formă sau alta, în tot ce se numește procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că, pe 20 iulie, Congresul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Printre candidații formațiunii se mai regăsesc actuali deputați, foști și actuali miniștri, personalități din domeniul culturii și alții. În listă, însă, nu mai figurează 25 din cei 63 de deputați PAS din ultima legislatură. Printre aceștia se numără Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru, Oazu Nantoi și Ina Coșeru.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: