„O viață prosperă și confortabilă la nivel european merită prețul”. Ce scrie presa germană despre vizita lui Scholz la Chișinău?
Full Article 6 minutes read

„O viață prosperă și confortabilă la nivel european merită prețul”. Ce scrie presa germană despre vizita lui Scholz la Chișinău?

Vizita cancelarului german Olaf Scholz în Republica Moldova este intens mediatizare în presa germană. Potrivit portalurilor de știri din Germania, discuțiile de astăzi ale lui Scholz cu oficialii de la Chișinău se vor concentra pe aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, riscurile de securitate generate de războiul din Ucraina și sprijinul suplimentar pe care Germania îl poate oferi în continuare țării noastre. Unele surse sugerează că această vizită este esențială în ajunul alegerilor prezidențiale din toamnă și a eforturilor forțelor pro-ruse de la Chișinău de a schimba direcția pro-europeană a țării. Iar portalul TAZ, în mod metaforic, compară situația din Republica Moldova cu situația de astăzi din Chișinău: „copaci bătrâni periculoși care sunt tăiați și necesitatea de a sădi alții tineri”, dar și cu „temperaturile tot mai mari care topește asfaltul de pe străzi”. 

Prin vizita sa de astăzi, 21 august, la Chișinău,  cancelarul Olaf Scholz dorește să arate susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova, o fostă țară sovietică, împotriva influenței ruse, informează portalul de știri tagesschau.de.

Aceeași publicație mai scrie că acum, în pragul alegerilor prezidențiale, președinta Maia Sandu și guvernul său pro-european au nevoie urgentă de sprijin, deoarece forțele pro-ruse, sprijinite de Moscova, depun eforturi pentru a bloca orientarea pro-occidentală a țării. Maia Sandu vrea să aducă Moldova în Uniunea Europeană și are un program ambițios de reforme, pe care Scholz l-a apreciat în luna mai, anul curent, când Maia Sandu a fost la Berlin.

Articolul menționează că forțele pro-ruse din Chișinău se deplasează tot mai des la Moscova pentru directive politice de la Ilan Șor și liderii săi de la Kremlin. Mai exact, potrivit publicației Tagesschau, fugarul Ilan Șor, condamnat la închisoare pentru fraudă bancară și căutat de autoritățile de la Chișinău, încearcă să împiedice parcursul european al Republicii Moldova. Narativele promovate de Șor, care sugerează că viitorul Republicii Moldova se află în spațiul post-sovietic, alături de Rusia, sunt respinse de Uniunea Europeană și de guvernul german. „Nicio țară nu este o marfă de schimb. Nimeni nu este curtea din spate a Rusiei”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Aderarea Republicii Moldova la UE trebuie accelerată, iar Germania rămâne ferm alături de această țară, așa cum a subliniat nu doar cancelarul, ci și ministrul Apărării, Boris Pistorius, în luna mai: „Moldova face parte din familia europeană. Și vedem ce pași impresionanți a făcut pe drumul către aderarea la UE”, se mai arată în articolul publicației Tagesschau.

Olaf Scholz va petrece în Republica Moldova aproximativ patru ore și jumătate, perioadă în care se va întâlni cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Discuțiile vor include efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori, și perspectiva aderării Moldovei la Uniunea Europeană, relatează un alt portal de știri, Süddeutsche Zeitung.

Sursa citată descrie Republica Moldova ca fiind cea mai săracă țară din Europa și politic divizată între forțele pro-europene și cele pro-ruse. De asemenea, soldați ruși sunt prezenți în regiunea separatistă Transnistria, o fâșie îngustă în estul republicii, de la începutul anilor ’90.

Același articol menționează că Germania a sprijinit Moldova cu mai mult de 41 de milioane de euro pentru sectorul de securitate din 2018 și, conform datelor guvernamentale, este al cincilea cel mai mare donator. Ca și Ucraina, Moldova a devenit candidată la aderarea la UE din 2022.

Deși Olaf Scholz a fost deja în Moldova în iunie anul trecut la Summitul Comunității Politice Europene, aceasta este prima vizită bilaterală a unui șef de guvern german în țara nostră în ultimii doisprezece ani, scrie BR24. De asemenea, acest portal de știri prezintă Republica Moldova ca fostă republică sovietică, situată la granița cu Ucraina și care se simte amenințată semnificativ de Rusia.

TAZ prezintă Chișinăul este prezentat într-un mod metaforic și se compară mediul ambiant din oraș cu situația din țară. Mai exact, sursa citată scrie că orașul în care urmează să sosească Scholz este din ce în ce mai cald, ceea ce provoacă și topirea asfaltului de pe străzi, din cauza defrișării tot mai frecvente a copacilor din capitală. „Copacii vechi și nepotriviți sunt îndepărtați deoarece pot deveni periculoși, asemănător celor care aspiră la trecutul sovietic și la relații mai strânse cu Rusia. Totodată, numeroase greșeli, inclusiv în combaterea corupției, sunt comparabile cu tăierea arborilor sănătoși. Însă, la final, plantarea puieților simbolizează reformele implementate pe drumul către UE. Generația nostalgică după era sovietică respinge integrarea europeană. Tinerii aleg limba română în fața celei ruse, vorbită încă de mulți locuitori. Ei sprijină politicieni care urmăresc aderarea la UE, chiar și atunci când comit erori pe parcurs. Alegătorii proeuropeni adesea trec cu vederea aceste greșeli, considerând că scopul unei vieți prospere și confortabile la standarde europene justifică efortul depus”, mai notează taz.de.

***
Amintim că pe 21 august, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vine în Republica Moldova. Oficialul german va ajunge la Președinție, acolo unde va fi întâmpinat de șefa statului Maia Sandu, la ora 17:05, iar la ora 18:10 cei doi lideri vor susține o conferință de presă.

În legătură cu vizita oficialului străin, la Chișinău va fi închis temporar accesul publicului pe anumite străzi. Printre acestea se numără: bulevardul Dacia, strada Ciuflea, strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, strada Alexandr Pușkin. Un document în acest sens a fost semnat de autoritățile capitalei, în urma unui demers al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Detalii AICI.

Olaf Scholz a mai vizitat Republica Moldova pe 1 iunie anul trecut, cu ocazia Summitului Comunității Politice Europene, alături de alți lideri europeni. Ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în țara noastră a avut loc acum 12 ani, pe 22 august 2012, când Angela Merkel a fost prezentă la Chișinău. Aceasta a marcat prima vizită a unui cancelar german în istoria Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: