Oamenii lui Șor au rămas fără 2 mln de lei. Poliția anunță percheziții și rețineri FOTO/VIDEO
Full Article 4 minutes read

Oamenii lui Șor au rămas fără 2 mln de lei. Poliția anunță percheziții și rețineri FOTO/VIDEO

Polițiștii au raportat, în dimineața zilei de 2 aprilie, că au fost ridicați de la „organizația criminală „Șor”” peste 2.000.000 lei. Banii au fost ridicați în timpul unor percheziții la Chișinău, inclusiv la oficiile și domiciliul a doi soți, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta ar fi fost responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală. 

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au indisponibilizat peste 2.000.000 lei, ridicați de la membri ai organizației criminale „Șor” – au menționat reprezentanții Poliției Republicii Moldova.

Banii au fost ridicați în timpul a peste 10 percheziții la Chișinău, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid.

Percheziții au avut loc inclusiv la oficiile și domiciliul a doi soți cu vârste de peste 50 de ani. Potrivit oamenilor legii, bărbatul era responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.

Pentru ca să-și deghizeze activitatea, acesta închiria mașinile folosite la transportare de la o companie; iar pe șoferi îi plătea neoficial, cu bani în plic. Astfel, urmare a perchezițiilor, de la cei doi soți a fost ridicat totalul de bani în diferite sume – atât în lei, când și în euro, dolari, lire sterline. De asemenea, au fost percheziționați și cei cinci șoferi (care cooperează cu autoritățile), de la care au fost ridicate telefoanele, ce urmează să fie supuse cercetărilor”, au comunicat polițiștii.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate – ambii în calitate de bănuiți.

Urmează ca procurorii PCCOCS să cerceteze probele și să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, au conchis reprezentanții Poliției.

UPDATE: Oligarhul fugar Ilan Șor a declarat că „victimele” perchezițiilor și reținerii, raportate de polițiști pe 2 aprilie, vor primi „sprijin juridic”. Potrivit lui Șor, „nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că are în dulap o eșarfă cu simbolurile” partidului Șor, declarat neconstituțional în Moldova. El a numit acțiunile prezentate de poliție, în dimineața zilei de marți, „fărădelegi”.

Oamenii lui Șor au rămas fără 2 mln de lei. Poliția anunță percheziții și rețineri FOTO/VIDEO

politia.md

Oamenii lui Șor au rămas fără 2 mln de lei. Poliția anunță percheziții și rețineri FOTO/VIDEO

politia.md

Amintim, Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: