Fugarul Șor își apără oamenii: „Nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că are în dulap o eșarfă cu simbolurile noastre”
Full Article 4 minutes read

Fugarul Șor își apără oamenii: „Nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că are în dulap o eșarfă cu simbolurile noastre”

Oligarhul fugar Ilan Șor a declarat că „victimele” perchezițiilor și reținerii, raportate de polițiști pe 2 aprilie, vor primi „sprijin juridic”. Potrivit lui Șor, „nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că are în dulap o eșarfă cu simbolurile” partidului Șor, declarat neconstituțional în Moldova. El a numit acțiunile prezentate de poliție, în dimineața zilei de marți, „fărădelegi”. 

Cu referire la anunțul oamenilor legii din data de 2 aprilie, că oamenii lui Șor au rămas fără 2 milioane de lei și că o persoană a fost reținută, oligarhul fugar a scris pe rețelele de socializare că „poliția curajoasă a regimului de guvernământ a raportat cu mândrie că i-a reținut pe cei mai mari infractori: pe susținătorii partidului „Șor” înarmați până în gât și scăldându-se în bani”.

Pe fundalul unei melodii eroice, băieții mascați pătrund în case și îi prind pe răufăcători. (…) Infractori înfricoșători — oameni în vârstă, trecuți de 50 de ani. Ca dovadă a activității infracționale — rapoarte privind alimentarea cu combustibil și spălarea mașinilor: „infractorii” se ocupau de export privat. O foaie de calcul Excel sinistră, unde este înregistrat kilometrajul parcului auto. Iată un pistol pe masă — dar un pistol traumatic, cu gloanțe de cauciuc, așa cum au mulți oameni din țara noastră (peste 5 mii, potrivit poliției). Uitați-vă, ce bani mulți, nu poți câștiga așa ceva prin intermediul exportului privat – dar unul dintre „infractori” are propria afacere: un atelier de croitorie. O eșarfă și o agendă cu denumirea partidului „Șor”! Uau, asta e o dovadă convingătoare că aceștia sunt oameni strașnici”, a scris Șor cu referire la imaginile postate de oamenii legii din Republica Moldova.

El a numit acțiunile prezentate de poliție „fărădelegi” și a adăugat: „bineînțeles, vom oferi sprijin juridic victimelor”.

Nimeni nu ar trebui să fie arestat pentru că are în dulap o eșarfă cu simbolurile noastre”, a conchis oligarhul fugar.

Pe 2 aprilie, polițiștii au raportat că au fost ridicați de la „organizația criminală „Șor”” peste 2.000.000 lei. Banii au fost ridicați în timpul unor percheziții la Chișinău, inclusiv la oficiile și domiciliul a doi soți, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta ar fi fost responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.

***

Amintim, Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

În martie 2024, Serviciul de Informații și Securitate avertiza că Rusia, prin intermediul lui Șor, va provoca crize și destabilizări în Moldova, inclusiv în stânga Nistrului și Găgăuzia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: