Фото: Скриншот видео UA: Перший

„Oamenii sunt înmormântați în gropi comune, în parc”. Cum se stinge sub bombardamente orașul Mariupol

Din 2017, programatorul Serghei Orlov este viceprimar al orașului Mariupol. Acum trei săptămâni, acesta făcea glume la conferința dedicată dezvoltării economice a Ucrainei, iar acum – luptă cu consecințele catastrofei care a lovit orașul și locuitorii acestuia, după ce trupele ruse au înconjurat localitatea. Oficialul a acordat un interviu redacției Forbes și a povestit cum oamenii sunt înmormântați în gropi comune, cum cei rămași în viață încearcă să supraviețuiască și ce i se pare cel mai groaznic în acest coșmar.

După ce trupele rusești au invadat Ucraina, orașul Mariupol, care se află pe malul mării Azov, a devenit o țintă prioritară pentru armata agresorului și pentru forțele separatiste ale așa-numitei „Republici Populare Donețk”.

De la începutul lunii martie, orașul este înconjurat de trupele rusești. Cartierele rezidențiale și instituțiile publice sunt lovite de obuze. Fotografiile făcute pe 10 martie, după bombardamentul spitalului pentru copii și maternității, au făcut înconjurul lumii: 4 oameni au murit, 16 au fost răniți. Șase zile mai târziu, o bombă a lovit teatrul dramatic din localitate, în subsolul căruia se refugiaseră sute de oameni. Abia a doua zi salvatorii au reușit să ajungă la ei și să îi ajute să iasă de sub dărâmături.

 

Mariupol 12.03.2022

Viceprimarul Serghei Orlov nu știe dacă propria sa casă mai există. Cel mai probabil – nu. Potrivit estimărilor, au fost avariate 80-90% dintre clădiri. Consiliul orășănesc susține că, pe 15 martie, armata rusă a lansat 22 atacuri aeriene asupra orașului, lansând circa 100 de bombe.

— O tonă de trotil, vă imaginați?! — îi spune Orlov jurnalistei Forbes.

— Câți oameni se aflau în Mariupol în momentul blocadei?

— Potrivit estimărilor noastre, între 350 000 și 400 000.

— Câți au murit?

— Conform datelor din 13 martie, 2358 de oameni. Trebuie să înțelegeți că este vorba despre cadavrele aflate pe străzi. Sub dărâmături sunt și alți oameni, despre care nu avem informații. De aceea, bilanțul poate fi înmulțit cu 1,5-2. Și îi înmormântăm în gropi comune, în principal. Pentru că nu reușim altfel.

Фото: Скриншот видео UA: Перший

Este stabilită identitatea a circa 70% dintre morți. Numele celorlalți nu am reușit să îl aflăm.

— Îi înmormântăm în Parcul central. Periferiile orașului sunt închise. Rușii nu ne permit să intrăm în cimitire. La început, îi înmormântam în cimitirul care a fost închis acum 40 de ani. Acum nu mai sunt locuri. De aceea, în Parcul central. Unii sunt înmormântați în grădini.

 

Maternitatea din Mariupol

— Ce vi se pare cel mai groaznic din tot ce se întâmplă?

— Să nu am răspunsuri la întrebări. Când nu știi ce să spui. Avem acolo 3000 de nou-născuți, mamele au grijă de ei. O mamă care nu are lapte mă întreabă de unde să ia lapte praf? Iar noi știm că nu avem de unde. Mă sună mama, nu strigă, nu înjură, mă întreabă calm: „Am în brațe un copil nou-născut care moarte de foame. Ce să fac?”. Și nu știi ce să răspunzi. Sau te sună – la această adresă sunt 40 de oameni și nu pot ieși, clădirea s-a dărâmat. Și sunt zeci de întrebări de acest fel și nu ai răspunsuri. Asta este cel mai groaznic…

 

Evgeniy Maloletka

Serviciile comunale din oraș practic nu funcționează. Toate mașinile de pompieri au fost distruse, polițiștii sunt uciși de militarii ruși. Au mai rămas doar câteva mașini cu care oamenilor li se aduce apă.

— De unde iau apă?

— Un număr mic de locuitori au apă în fântâni. În plus, oamenii nu au încălzire, scot apa din sistem și o utilizează. Unii spun că adună din băltoace. Când era zăpadă, o topeau. În afară de asta, în oraș sunt 3-4 surse unde apa iese la suprafață. Serviciile comunale iau de acolo apă și o aduc în câteva puncte din oraș. Însă aceste surse la o populație de jumătate de milion de oameni este nimic…

Citiți și În oraș stau cadavre pe care nimeni nu le adună. Mărturii din Mariupol, orașul devenit lagăr de concentrare.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: