Secretarul adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Moldova, a avut întrevederi cu vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean la Chișinău și cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski – la Tiraspol. Discuțiile s-au axat în principal pe evoluțiile din dosarul transnistrean.
Discuții despre diferendul transnistrean la Chișinău
Christopher Smith s-a întâlnit cu Oleg Serebrian pe 26 februarie, la Chișinău.
Vicepremierul a menționat în discuții acțiunile Chișinăului pentru a reintegra economic și social regiunea transnistreană în spațiile naționale unice, menționând inclusiv noile prevederi din Codul Vamal care obligă companiile din stânga Nistrului să achite plățile aferente pentru importul mărfurilor. Serebrian a declarat că implementarea legislației vamal-economice a Republicii Moldova „stimulează intrarea în legalitate deplină a activității mediului de afaceri din regiune”.
„A fost relatată starea foarte precară a drepturilor omului în raioanele de est ale țării și persecutarea abuzivă a cetățenilor de către Tiraspol sub pretextul luptei cu pretinși ,,extremiști”, care în același timp intenționat sustrage atenția partenerilor externi prin politizarea excesivă a prevederilor legislației penale privind incriminarea separatismului ce nu are nicio legătură cu procesul de negocieri”, se arată într-un comunicat de Biroul politici de reintegrare.
Totodată, viceprim-ministrul a reconfirmat disponibilitatea „fermă” a Chișinăului de a menține un dialog „productiv” în formatele de negocieri existente, de a promova o reglementare pașnică și politică a conflictului transnistrean, precum și de a păstra o atmosferă de securitate, previzibilitate și de cooperare cu partenerii strategici.
Chirstopher Smith, întâlnire cu Krasnoselski la Tiraspol
Pe 27 februarie, Christopher Smith s-a deplasat la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. La întâlnire a participat și responsabilul de relațiile externe ale regiunii Vitalii Ignatiev.
Potrivit unui comunicat publicat de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanța dialogului cu Statele Unite ale Americii în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluționarea diferendului transnistrean „5+2”.
„Președintele a reafirmat angajamentul Transnistriei față de principiile de menținere a păcii și securității. Acesta a subliniat că procesul de negociere ar trebui să continue, indiferent de cât de diferite sunt pozițiile părților, și a menționat, de asemenea, că el consideră că formatul „Reuniunii permanente…” și interacțiunea la nivel de „1+1” sunt relevante”, se arată în comunicat.
La rândul său, potrivit Tiraspolului, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluționare pașnică a diferendului transnistrean și sprijină orice dialog pozitiv.
De asemenea, Krasnoselski s-a plâns oficialului american pe așa-zisele „presiuni” de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chișinăului.
„Referindu-se la taxele introduse de Moldova din 1 ianuarie anul curent pentru participanții transnistreni la activitatea economică externă, Vadim Krasnoselski a calificat drept ipocrizie declarațiile potrivit cărora întreprinzătorii au posibilitatea de a transporta mărfuri fără taxe vamale dacă dețin un certificat, deoarece acest certificat poate fi obținut doar dacă dețin un cont într-o bancă moldovenească”, a comunicat serviciul de presă a lui Krasnoselski.
Precizăm că Christopher Smith se află într-o deplasare de lucru în Republica Moldova. În cadrul vizitei, oficialul din Departamentul de Stat SUA a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Părțile au discutat despre situația regională, dar și felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și avansarea pe agenda europeană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!