Oficial: Doar 1% din romii din Moldova au studii superioare. Cum guvernul își propune să-i stimuleze să termine universitatea
Full Article 2 minutes read

Oficial: Doar 1% din romii din Moldova au studii superioare. Cum guvernul își propune să-i stimuleze să termine universitatea

Doar un procent din romii din Republica Moldova au studii superioare, susține secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu. În prezent, potrivit ei, numai 33 de tineri și tinere rome din țara noastră își fac studiile la universitățile din Moldova. Subiectul a fost discutat de autorități pe 12 octombrie, la o masă rotundă organizată de UN Women în parteneriat cu Platforma Femeilor Rome „Romni” și cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

UN Women precizează într-un comunicat emis, cu referire la datele prezentate de Adriana Cazacu, că la această oră „cea mai mare provocare” este școlarizarea copiilor și lipsa unor date coerente legate de populația de etnie romă.

Ministerul de resort atestă, potrivit sursei citate, o ameliorare a situației privind școlarizarea copiilor de etnie romă. Astfel, în anul 2019-2020, conform sursei citate, au fost școlarizați 1.634 de copii de etnie romă, iar în anul 2022-2023 acest număr a crescut până la 3.145 de copii.

„În același timp, numai 33 de tineri și tinere rome își fac studiile la universitățile din țară, iar 1% din populația adultă romă are studii superioare. De menționat că, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, 5% din totalul șomerilor înregistrați sunt de etnie romă, mai mult de jumătate fiind femei”, anunță comunicatul emis de UN Women.

Amintim că ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat pe 4 august că autoritățile intenționează să susțină cu burse tinerii romi, care își continuă studiile după clasa a 9-a. Oficialul declara atunci că aproximativ 60 de tineri romi din țara noastră, care își fac în prezent studiile, ar putea beneficia pentru început de o bursă. Sprijinul financiar, potrivit lui Perciun, îi va stimula și pe alții să-și continue studiile. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: