Oleg Țulea renunță la funcția de ministru de Externe în favoarea celei de ambasador în Ungaria (UPDATE)
Full Article 2 minutes read

Oleg Țulea renunță la funcția de ministru de Externe în favoarea celei de ambasador în Ungaria (UPDATE)

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea va fi ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința din 28 octombrie, candidatura sa agreată în calitate de ambasador al Republicii Moldova.

x

UPDATE (13:00) Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Oleg Țulea a precizat că își dorește să „fortifice” parteneriatul moldo-ungar.

„Am acceptat propunerea să preiau mandatul de șef al misiuni noastre diplomatice de la Budapesta pentru a fortifica parteneriatul moldo-ungar, dosar pe care îl cunosc în cele mai mici detalii. Avizul consultativ al Comisiei parlamentare pentru candidatura mea la funcția de ambasador nu înseamnă plecarea imediată în misiune. În acest sens urmează și alte proceduri conform Legii serviciului diplomatic. În aceste zile, ne concentrăm cu echipa de la MAEIE pe organizarea și buna desfășurarea alegerilor pentru cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare”.

Oleg Țulea a mai deținut funcția de ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016 – 2020, înainte de a deveni ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a parlamentului.

Anterior, presa a vehiculat nume dintr-o „listă secretă” cu viitori ambasadori în unele țări europene. Acesta a refuzat, atunci, să comenteze informațiile.

Precizăm că pe 28 octombrie, Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că după alegerile prezidențiale vor fi operate remanieri în rândul miniștrilor din actualul guvern.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: