Olesea Stamate nu susține ideea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”: „Se creează un precedent periculos”
Full Article 2 minutes read

Olesea Stamate nu susține ideea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”: „Se creează un precedent periculos”

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate nu susține ideea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”. În cadrul ediției din 21 decembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului a argumentat că, în opinia sa, nu este corectă sancționarea întregii formațiuni pentru faptele liderilor acesteia. În plus, potrivit vicepreședintei PAS, s-ar crea un precedent periculos.

„Nu aș vedea asta drept o soluție adecvată, deoarece pentru declararea neconstituțională a unui partid trebuie să fie temeiuri foarte clare. Partidul este un organism, o organizație compusă din membri. Da, la noi în țară unele partide seamănă mai mult cu niște srl-uri decât cu partide veritabile. Dar de jure, partidul este o organizație cu mai mulți membri, nu doar președinte, vicepreședinte… Scoțindu-l în afara legii, tu sancționezi toți membrii partidului și nu cred că asta este corect”, a explicat Olesea Stamate.

Deputata a mai spus că Procuratura ar trebui să investigheze sursele de finanțare ale formațiunii: „Nici temeiuri propriu-zise pentru declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR” nu prea aș vedea. Faptul că este finanțat din surse neclare, aici trebuie să investigheze Procuratura. Mai mult, asta creează un precedent periculos pentru oricare alt partid, care eventual poate fi scos în afara legii, declarat neconstituțional, pe baze neclare”.

Amintim că, în ajun, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că este analizată legislația internațională pentru a vedea în ce măsură există premise de a scoate Partidul „ȘOR” în afara legii.

„Când vom finaliza această analiză, vom informa opinia publică. Scoaterea în afara legii a unui partid nu este o chestiune simplă. Da, acest partid este unul recidivist în materie de încălcări financiare, dar întrebarea este dacă acest lucru poate duce la declararea neconstituționalității partidului”, a spus Litvinenco.

Amintim că la sfârșitul lunii martie deputatul Octavian Țîcu, dar și reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care au solicitat scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”. În luna mai, Curtea Constituțională a declarat sesizările drept inadmisibile, pe motiv că astfel de demersuri pot fi făcute de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele parlamentului, de guvern, de ministrul Justiţiei sau de procurorul general.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: