Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, respinge acuzațiile actualului ministru, Fadei Nagacevschi, care afirmă că precedenta conducerea se face responsabilă de eliberarea condiționată a lui Vlad Filat. Mai mult, Stamate neagă faptul că l-a numit în funcția de director al Penitenciarului nr. 13 pe Andrei Saracuța, cel care a depus demersul de eliberare condiționată a fostului premier.
„Andrei Saracuța nu a fost numit de mine în această funcție și exercită interimatul pentru directorul Penitenciarului nr.13, după eliminarea din sistem a domnului Pîntea”, a scris Stamate pe Facebook. Mai mult, „acuzațiile lansate de ministrul Justiției mă duc la gândul că el ar fi cunoscut de acest demers însă nu ar fi comunicat despre acest fapt tocmai pentru a pune pe responsabilitatea guvernului precedent acest caz”, a menționat Stamate.
Stamate a explicat că „demersul conducerii penitenciarului rezultă din decizia comisiei penitenciarului, care conform legii, se întrunește lunar, pentru a examina diverse chestiuni, inclusiv propunerea de eliberare condiționată înainte de termen”.
Potrivit acesteia, nici Administrația Națională a Penitenciarelor, nici ministerul Justiției nu participă la ședințele comisiei penitenciarului. Mai mult, Stamate a declarat că „asemenea demersuri nu necesită fi coordonate cu ministerul Justitiei. Însă ținând cont de faptul ca este un caz de rezonanță, un asemenea demers ar fi trebuit să fie coordonat cu conducerea ministerului”.
Într-un briefing de presă, ieri, 3 decembrie, Nagacevschi a declarat că Andrei Saracuța a fost numit de Stamate în funcția de şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în luna august 2019. Mai mult, potrivit acestuia, cauza a fost expediată în instanţa de judecată pe 12 noiembrie 2019, ziua în care a căzut guvernul Maia Sandu.
Amintim că ieri, 3 decembrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul adiminstrației Penitenciarului nr. 13 și l-a eliberat condiționat, înainte de termen pe fostul premier Vlad Filat. În luna august, pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.