Un grup de oameni de cultură și știință din Moldova au lansat o petiție în susținerea candidaturii lui Nicușor Dan pentru funcția de președinte al României, în cadrul alegerilor din 18 mai. Comunitatea îndeamnă cetățenii români cu drept de vot să aleagă cu maxim discernământ, subliniind că „alegerea viitorului președinte va influența nu doar destinul României, ci și parcursul istoric, românesc și democratic european, al Republicii Moldova.”
Printre semnatari se numără și Loretta Handrabura, fosta ministră a Tineretului și Sportului, care a distribuit apelul comunității culturale și științifice pe pagina sa de Facebook.
„Îl susținem pe Nicușor Dan pentru Președinția României, în calitate de exponent al unei Românii moderne, responsabile, oneste, cu adevărat atașate de valorile europene și de unitate culturală și spirituală a poporului român. Nicușor Dan este un om al principiilor și al construcției. A demonstrat, prin activitatea sa civică și politică, o consecvență rară în apărarea interesului public, o viziune clară despre modernizarea României și o preocupare sinceră, tenace pentru păstrarea și dezvoltarea patrimoniului ei, a mediului și a valorilor naționale”, se menționează în declarația reprezentanților comunității culturale, academice și intelectuale din Moldova.
Semnatarii consideră că victoria lui Nicușor Dan este necesară nu doar României, „ci este crucial și pentru menținerea unei relații vii, profunde și autentice cu cetățenii care se revendică din spațiul cultural românesc și European unitar”.
Totodată, comunitatea culturală și științifică din Moldova și-a exprimat îngrijorarea în raport cu declarațiile candidatului AUR, George Simion, despre R. Moldova.
„Acest candidat s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva sprijinului acordat Republicii Moldova de către România și nu are o explicație clară cum vor colabora cele două state românești în perspectiva posibilului său mandat la Cotroceni. Pe de altă parte, poziționarea împotriva participării României la sprijinul european consolidat oferit Ucrainei ca să poată rezista în războiul de agresiune al Rusiei se pliază perfect pe obiectivele urmărite de Kremlin. Neajutorarea Ucrainei înseamnă condamnarea la re-ocupație rusească a Republicii Moldova și, implicit, aducerea la granița României a agresorului rus. Cu referință la alte declarații a acestui candidat, orbanizarea României, dorită de el, înseamnă de fapt „putinizarea” țării și izolarea ei de partenerii strategici europeni, cărora le datorează dezvoltarea fulminantă din ultimele două decenii”, se mai menționează în declarația acestora.
Comunitatea consideră că România are nevoie „de un președinte care să unească, nu să divizeze. De un lider care să inspire încredere, să redea demnitatea funcției prezidențiale și să reafirme angajamentul României față de destinul ei european și față de româncele și românii de peste Prut.”
***
Precizăm că din cei 11 candidați care au aspirat la fotoliul de președinte al României, în turul II de scrutin s-au calificat pretendentul partidului de extremă dreaptă AUR, George Simion, pentru care și-au dat votul 40,96% din români și primarul proeuropean al Bucureștiului, Nicușor Dan, care a candidat independent, obținând 20,99% din voturi.
În Republica Moldova, la vot s-au prezentat 90 851 de persoane – un număr record. Cei mai mulți dintre alegători au votat pentru Nicușor Dan, care a obținut 52,63%. George Simion s-a clasat pe locul trei în topul preferințelor românilor basarabeni, acumulând 12,47% din sufragii.
Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 18 mai. Românii din diaspora, inclusiv din Republica Moldova, vor putea vota timp de 3 zile – pe 16, 17 și 18 mai.