Ombudsmanul a reacționat la decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a interzice desfășurarea festivalului Moldova Pride
Full Article 3 minutes read

Ombudsmanul a reacționat la decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a interzice desfășurarea festivalului Moldova Pride

Avocatul Poporului Ceslav Panico a reacționat la decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a interzice desfășurarea în regiune a festivalului Moldova Pride, organizat de „GENDERDOC-M”, prima organizaţie pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din R. Moldova, planificat pentru perioada 13-19 iunie. Ombudsmanul le cere instituțiilor statului de nivel național și local de a nu admite acțiuni care ar genera situații de instigare la ură și intoleranță.

Într-o declarație publicată pe 27 mai, Avocatul Poporului subliniază că exercitarea dreptului de exprimare este unul esențial într-o societate democratică și nu poate fi disociată cu libertatea de gândire și libertatea de manifestare pașnică a opiniilor.

Convenția Europeană pentru Drepturile Omului protejează aceste drepturi, iar de obligația autorităților statale rămâne asigurarea lor prin acțiuni pozitive, fără a le îngrădi în mod nejustificat. De evidențiat că orice condiționare sau restrângere a drepturilor omului, urmează a fi necesară odată ce ar veni ca răspuns unor eventuale riscuri legate de securitatea națională, integritatea teritorială, siguranța publică sau prevenirea infracținilor”, a menționat Ceslav Panico.

Ombudsmanul reamintește rolul esențial al mass-mediei în asigurarea libertății de exprimare, garanțiile acordate acesteia având o importanță prioritară în acest context, or, difuzarea informațiilor de interes public, satisface cerințele oamenilor de a primi informații în mod liber.

Toleranța și respectul pentru diversitate sunt elementele fundamentale ale unei societăți bazate pe drepturile omului, în care demnitatea umană, drepturile şi libertăţile, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate de Legea Supremă”, a mai menționat Ombudsmanul.

Astfel, Ombudsmanul reiterează, că dreptul Adunării Populare a Găgăuziei de a adopta acte normative, necesită a fi realizat în conjunctura principiilor generale stabilite de Constituția Republicii Moldova, în speță a principiului egalității.

De asemenea, Avocatul Poporului accentuează că este de obligația autorităților naționale de a estima amploarea potențialelor riscuri, care ar justifica o limitare a dreptului la exprimare, precum și a libertății de întrunire. Ombudsmanul pledează pentru o analiză minuțioasă și complexă a măsurilor necesare în asemenea situații din perspectiva respectării și protejării drepturilor omului indiferent de comunitatea cu care se identifică, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, orientare sexuală sau grup social.

***

Reacția vine după ce, pe 25 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o decizie prin care se interzice desfășurarea în regiune a festivalului Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT+. Deputații legislativului local au susținut în unanimitate inițiativa. Reprezentanta GENDERDOC-M Angelica Frolov a comentat decizia legislativului găgăuz și a remarcat că aceasta contravine Constituției Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: