Ombudsmanul cere sistarea activității unui centru de plasament temporar pentru refugiați
Full Article 2 minutes read

Ombudsmanul cere sistarea activității unui centru de plasament temporar pentru refugiați

Avocatul Poporului solicită sistarea imediată a activității Centrului de plasament temporar pentru refugiați din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. În opinia Ombudsmanului, destinația instituțiilor medicale este alta decât cazarea refugiaților.

„Majoritatea persoanelor refugiate au nevoie de spații unde ar beneficia de asistență socială și mai puțin de cea medicală, și nicidecum de plasarea într-un spațiu care ar prezenta riscuri pentru refugiați. De asemenea situația creată duce în mod direct la încălcarea dreptului pacientului la acces la servicii medicale”, precizează Oficiul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului consideră că cazarea unor persoane, care necesită servicii și asistență socială, în cadrul unei instituții medicale specifice (diagnosticarea și tratarea tuberculozei) poate afecta starea de bine a acestora. Ombudsmanul face trimitere la riscurile de infectare cu tuberculoză și eventuala răspândire a infecției, odată cu deplasarea refugiaților din cadrul Centrului de plasament.

„Diagnosticarea/confirmarea ulterioară a unor cazuri de tuberculoză la persoanele, care au fost cazate în respectivul Centru de plasament, indiferent de sursa de contaminare, ar putea crea situații grave la nivel național și internațional”, explică Avocatul Poporului.

Pentru a nu admite supunerea persoanelor refugiate unor riscuri suplimentare, legate de sănătate, Avocatul Poporului solicită închiderea imediată a Centrului de plasament temporar pentru refugiați din cadrul instituției sus-menționate.

Avocatul Poporului recomandă autorităților să găsească urgent soluții pentru a asigura acordarea de servicii sociale refugiaților în spații de plasare temporară /cazare sigure.

În acest sens Avocatul Poporului a adresat avize cu recomandări Primăriei municipiului Chișinău și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: