ipn.md

Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în agitația politică

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 1 iunie.

Ombudsmanul Copilului a declarat că a monitorizat campania electorală în alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Drept urmare, au fost identificate 96 de cazuri de utilizare a imaginii minorilor în mediul on-line, 3 cazuri de utilizare a imaginii minorilor în afișe, pliante, spoturi video, 96 de cazuri când întrunirile electorale s-au desfășurat cu participarea minorilor și 6 cazuri de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor publicitare electorale.

Maia Bănărescu a spus că în 2017 a propus guvernului inițierea procedurii de completare a Legii nr.26-XVI privind întrunirile, Codului contravențional, cât și Codului penal cu prevederi concrete care ar încrimina organizatorii întrunirilor pentru atragerea la manifestații cu caracter politic a minorilor sub 18 ani.

Ombudsmanul Copilului mai propune completarea cadrului normativ, în special legislația electorală cu reglementări exprese cu privire la interzicerea utilizării imaginii copiilor (minorilor) în campaniile electorale, referendumuri, în acțiuni de agitație/propagandă politică și care prezintă pericol pentru viața și sănătatea minorului sau lezează onoarea și demnitatea minorului fără consimțământul părinților/reprezentantului legal.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată.

Ombudsmanul Copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor. Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: