Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în agitația politică
Full Article 2 minutes read

Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în agitația politică

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 1 iunie.

Ombudsmanul Copilului a declarat că a monitorizat campania electorală în alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Drept urmare, au fost identificate 96 de cazuri de utilizare a imaginii minorilor în mediul on-line, 3 cazuri de utilizare a imaginii minorilor în afișe, pliante, spoturi video, 96 de cazuri când întrunirile electorale s-au desfășurat cu participarea minorilor și 6 cazuri de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor publicitare electorale.

Maia Bănărescu a spus că în 2017 a propus guvernului inițierea procedurii de completare a Legii nr.26-XVI privind întrunirile, Codului contravențional, cât și Codului penal cu prevederi concrete care ar încrimina organizatorii întrunirilor pentru atragerea la manifestații cu caracter politic a minorilor sub 18 ani.

Ombudsmanul Copilului mai propune completarea cadrului normativ, în special legislația electorală cu reglementări exprese cu privire la interzicerea utilizării imaginii copiilor (minorilor) în campaniile electorale, referendumuri, în acțiuni de agitație/propagandă politică și care prezintă pericol pentru viața și sănătatea minorului sau lezează onoarea și demnitatea minorului fără consimțământul părinților/reprezentantului legal.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată.

Ombudsmanul Copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor. Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: