Omorul lui Horjan: Chișinăul cere acces în regiunea transnistreană pentru organele de aplicare a legii
Full Article 3 minutes read

Omorul lui Horjan: Chișinăul cere acces în regiunea transnistreană pentru organele de aplicare a legii

Chișinăul, în contextul morții lui Oleg Horjan în casa sa de lângă Tiraspol, a cerut ca specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii să aibă acces la fața locului pentru a fi efectuate acțiuni de urmărire penală. Solicitarea a fost enunțată la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a avut loc la Bender pe 20 iulie. Anterior, reprezentanții Chișinăului au solicitat ca omorul opozantului din regiunea transnistreană să fie cercetat sub egida Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). 

Pe 21 iulie, reprezentanții delegației Republicii Moldova în CUC au declarat că la ședință Comisiei a fost adus în atenție „cazul morții violente a activistului civic Oleg Horjan, care s-a produs în satul Sucleia situat în perimetrul Zonei de Securitate”.

„Delegația Republicii Moldova a condamnat cu fermitate acțiunile criminale care au luat viața unui om. Având în vedere Principiile de cooperare între Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate, semnate la 10 decembrie 2004, delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE”, se arată într-o declarație a reprezentanților Delegației de la Chișinău.

De asemenea, se menționează că delegația moldovenească a cerut acces la fața locului pentru specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în conformitate cu legislația.

De menționat că ceremonia de înmormântare a opozantului din regiunea transnistreană va avea loc pe 21 iulie.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control are menirea de a monitoriza situația în Zona de Securitate și de a interveni când apar probleme ce ar amenința pacea în regiune. De asemenea, delegația Republicii Moldova în CUC supraveghează asigurarea ordinii și siguranței cetățenilor în această regiune.

***

Opozantul din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar recent a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova.

Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Misiunea OSCE în Moldova a cerut Tiraspolului să investigheze „în profunzime” omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Într-un răspuns oferit la solicitarea NM, serviciul de presă al misiunii a declarat că OSCE în Moldova este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării anchetei.

Iar Biroul politici de reintegrare a declarat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida OSCE, pentru a fi investigată crima.

Potrivit presei de la Tiraspol, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski l-ar fi asigurat într-o discuție pe ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții în materialul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: