Operarea dronelor va fi reglementată prin lege. Spînu: Au un potențial enorm pentru ramurile economiei
Full Article 2 minutes read

Operarea dronelor va fi reglementată prin lege. Spînu: Au un potențial enorm pentru ramurile economiei

În legislația națională vor fi transpuse normele de operare a aeronavelor fără pilot la bord. Un proiect în acest sens a fost aprobat pe 28 decembrie de către cabinetul de miniștri. 

Proiectul prevede transpunerea în legislația națională a Regulamentelor UE privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord, sistemele de aeronave fără pilot la bord și operatorii de aeronave fără pilot la bord din țări terțe. Prin aceasta, va fi creat un cadru normativ național specific acestui domeniu, precum și se va garanta un nivel acceptabil al siguranței zborurilor, securității aeronautice, siguranței populației, securității statului, vieții private a oamenilor etc.

Regulamentele privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord și referitor la sistemele de aeronave fără pilot la bord (UAS), au fost aprobate la nivelul UE, în anul 2019. Acestea prevăd cerințele detaliate pentru operarea sistemelor de aeronave fără pilot la bord, normele și procedurile în materie de competență a piloților la distanță, condițiile de acordare a autorizației de operare de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

De asemenea, sunt prevăzute cerințe pentru proiectarea și fabricarea sistemelor de aeronave fără pilot la bord destinate operării; cerințele și normele privind punerea la dispoziție pe piață a UAS etc.

La momentul actual, există 40 utilizatori înregistrați și 50 aeronave fără pilot înregistrate.

„Dronele au un potențial enorm pentru știință, transport, agricultură dar și multe alte ramuri ale economiei naționale. Întrucât domeniu este unul extrem de inovativ și multiaspectual, cuprinde aspecte legate de aviație, securitate a statului, date cu caracter personal, până la momentul actual nu există un cadru normativ național specific care să reglementeze operarea aeronavelor fără pilot la bord”, a scris Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regione, Andre Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: