Operatorul românesc „Transgaz” intenţionează să tripleze volumul capacităţilor oferite spre rezervare pentru exportul de gaze în Ucraina la 20 ianuarie 2020. Informația a fost publicată de agenția Infotag, astăzi, 11 decembrie, cu trimitere la agenţia analitică internaţională ICIS, care se ocupă de urmărirea prețurilor pe piețele energetice.
Astfel, luni, 16 decembrie, la următoarea licitație a platformei regionale RBP, „Transgaz” ar putea să ofere spre vânzare 14 mil. de metri cubi pentru 20 ianuarie 2020.
„Transgaz” a propus aceeași capacitate lunară pentru fluxurile de gaze prin revers din Bulgaria în România la punctul „Negru Vodă 1 – Kardam”. Capacitatea conductei transbalcanice la punctul Isaccea 1 – Orlovka (la frontiera cu Ucraina) nu va fi acordată de sine stătător, ci va fi propusă împreună cu capacitățile de la punctul Negru Vodă 1 – Kardam”, se arată în comunicat.
Inițial, „Transgaz” dorea să propună doar 4,4 mil. metri cubi pe zi pentru fiecare din cele două puncte de frontieră, dar sursele afirmă că astfel de volume nu satisfac cererea pentru Ucraina și Moldova.
„Moldova are nevoie de aproximativ 9-10 mil. metri cubi pe zi, iar regiunea Odessa din Ucraina va avea nevoie de 4-5 mil. metri cubi”, a spus unul dintre traderii agenției.
ICIS admite că, prin noi contracte, Ucraina își va păstra tranzitul în Europa Centrală, dar va pierde în Europa de Sud-Est și Turcia, unde gazul din Federația Rusă va ajunge prin Turkish Stream, a cărui lansare oficială este planificată pentru 8 ianuarie 2020, însă deocamdată nu se știe dacă acesta va începe să transporte gaze de la începutul anului 2020.
Se menționează că, de îndată ce Turkish Stream va funcționa, gazul rusesc va fi furnizat prin revers din Turcia în Bulgaria și România, apoi în Ucraina, de unde va fi livrat în Moldova și pentru o parte a regiunii Odessa prin punctul Isaccea 1 – Orlovka.