„Oponenții noștri au argumente penibile”. Precizările lui Dodon privind compensațiile la energia electrică
Full Article 2 minutes read

„Oponenții noștri au argumente penibile”. Precizările lui Dodon privind compensațiile la energia electrică

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a venit cu precizări la inițiativa prezentată pe 14 aprilie, care prevedere compensații din partea statului la facturile populației pentru energie electrică. Politicianul susține că partidele de dreapta, care critică inițiativa, au argumente „penibile”.

Dodon a precizat că a decis să ofere mai multe detalii despre proiectul de lege propus de socialiști în urma criticilor partidelor de dreapta.

„Am remarcat că partidele de dreapta au început să critice inițiativa PSRM ce prevede compensarea cheltuielilor populației pentru energia electrică. Oponenții noștri au înaintat argumente penibile”, a menționat Dodon.

Mai exact, PSRM propune:

– Să fie achitată, din contul statului, factura medie lunară la energie electrică pentru 2 luni. Aceasta se referă la 1,2 milioane de gospodării ale persoanelor fizice (700 mii în mediul rural și 550 mii – în cel urban).

– Potrivit estimărilor PSRM, cheltuielile medii lunare pentru un consumator de rând se cifrează la 214 lei, adică 428 lei pentru două luni, în localitățile rurale această cifră este mai mică, în jur de 170 lei, iar pentru pensionari și mai mică – 80-100 lei.

Potrivit lui Dodon, compensarea se va face astfel:

-Statul va transfera banii companiilor energetice, care vor scădea din facturile consumatorilor câte 214 lei pentru lunile aprilie și mai.

-Dacă suma din factură va fi mai mare, spre exemplu 1000 de lei, atunci consumatorul va achita mai puțin de 800 lei.

-Dacă factura va fi mai mică, spre exemplu 100 de lei la pensionari, atunci suma rămasă se transferă pentru următoarele luni. Adică, pentru pensionarii care achită 100 lei, va fi achitat consumul pentru 4 luni (428 lei).

-Suma totală a compensațiilor care trebuie achitate în următoarele luni constituie aproximativ 533 milioane de lei.

Fracțiunea PSRM propune ca aceste resurse să fie acoperite din contul reducerii cheltuielilor pentru întreținerea organizațiilor și structurilor de stat. Totuși, socialiștii nu au precizat despre ce cheltuieli ar fi vorba, mai exact.

Precizăm că pentru a fi adoptat acest proiect de lege, ar urma să fie modificat bugetul și să primească avizul guvernului. Întrucât executivul este interimar, modificările la buget în acest moment contravin Constituției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: