allmoldova.com

Opt candidați ar putea participa la alegerile parlamentare de la Hâncești. Doar trei au fost deja înregistrați

La scrutinul parlamentar din data de 15 martie, care se va desfășura în circumscripția nr.38, Hâncești, vor putea participa cel mult opt candidați. Potrivit unui comunicat publicat luni, 27 ianuarie, de Comisia Electorală Centrală, consiliul electoral a înregistrat 8 grupuri de inițiativă pentru susținerea pretendenților la funcția de deputat.

Totodată, până astăzi, au fost înregistrați 3 candidați la funcția de deputat: reprezentantul Partidului Democrat din Moldova, Ion Mereuță, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate și reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ștefan Gațcan.

Alți pretendenți au depus actele la organul electoral sau sunt în proces de colectare a semnăturilor necesare pentru înregistrarea în calitate de candidați. Este vorba despre Vitalie Balinschi de la Partidul Șor, Vlad Țurcanu de la Partidul Unității Naționale, Dorin Chirtoacă din partea Blocul Electoral Unirea, liberal-democratul Anatolie Postolachi și independentul Grigore Cobzac.

Conform prevederilor legislației electorale și a programului calendaristic aprobat de CEC, ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în această circumscripție este 13 februarie 2020, inclusiv.

Fotoliul de deputat în circumscripția nr. 38 a devenit vacant după ce democratul Alexandru Botnari care a fost ales primar de Hâncești a renunțat la mandat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

Partidele care nu prezintă date despre conducerea lor nu vor putea candida la parlamentare. Precizările CEC

Partidele politice au obligația de a prezenta spre înregistrare Agenției Servicii Publice (ASP) informații privind lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților, membrilor organelor executive centrale ale formațiunii. Partidele care nu vor prezenta datele despre membrii organelor executive centrale până la începerea perioadei electorale, adică 14 iulie, nu vor putea participa la alegerile parlamentare din această toamnă. Informațiile au fost raportate de Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un comunicat din 9 iulie.

Statutul și programul partidului politic, precum și lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale pot fi modificate și completate conform procedurii prevăzute de statutul partidului respectiv. Toate modificările și completările efectuate, precum și cele ale listei numerice și nominale a membrilor organelor executive centrale ale partidului, vor fi comunicate ASP în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii respective”, a transmis CEC.

Potrivit autorității electorale, organele executive centrale ale partidului politic țin registrul membrilor de partid și poartă răspundere pentru corectitudinea datelor și a informațiilor înscrise, precum și pentru prezentarea acestora. Registrele membrilor de partid sunt prezentate Comisiei Electorale Centrale și ASP în termenele și formele stabilite de către acestea.

Informaţia privind înregistrarea partidelor politice, privind radierea lor din Registrul de stat al persoanelor juridice, privind modificările şi completările operate în statutele acestora se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a ASP. Responsabilă de publicarea acestei informații este ASP care va aduce la cunoștința publică informația privind înregistrarea partidului politic, lista numerică și nominală a membrilor organelor executive centrale a acestuia, numărul de membri declarat de formațiune, alte modificări și completări, după caz. Aceeași informație va fi prezentată CEC și Autorității Naționale de Integritate.

De asemenea, în procesul de examinare a cererilor de înregistrare a partidelor politice pentru participarea în alegerile parlamentare, CEC se va conduce de informațiile oficiale făcute publice sau furnizate Comisiei de către Agenția de Servicii Publice.

Totodată, ASP prezintă CEC lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegeri. Reamintim că partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică către 14 iulie 2025, nu vor prezenta ASP toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidelor politice nu pot participa la alegeri”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: