agora.md

Orele din perioada extinsă a vacanței de toamnă vor fi recuperate

Elevii din municipiul Chișinău vor recupera orele din perioada extinsă a vacanței. Acest lucru se va întâmpla la finele primului semestru al acestui an. Anunțul a fost făcut de către Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău, la ședința Primăriei, din 1 noiembrie.

„Orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul său de activitate. Directorii urmează să stabilească de comun acord cu cadrele didactice, părinții elevii cum vor recupera orele din perioada extinsă a vacanței de toamnă”, a declarat Andrei Pavaloi.

Amintim că vacanța de toamnă a elevilor a fost prelungită cu o săptămână în vederea prevenirii răspândirii virusului Covid-19. Recomandarea a fost făcută de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: