OSCE a lansat campania „Sparge tăcerea”, împotriva violenței în bază de gen

Cu ocazia campaniei anuale de 16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de Gen, OSCE lansează campania „Sparge Tăcerea” în Republica Moldova și pe întreg teritoriul Europei de Est și Sud-Est. Scopul campaniei este de a sensibiliza publicul cu privire la violența în bază de gen, în special violența împotriva femeilor și fetelor. Violența în bază de gen are impact asupra întregii societăți, iar autoritățile au responsabilitatea de a o preveni și combate.

Pe 25 Noiembrie, începutul celor 16 Zile de Activism, lansăm o campania pe rețelele de socializare care poate fi urmărită pe pagina de Twitter a Misiunii OSCE în Moldova, și Facebook, precum și contul de Instagram al OSCE. În decembrie vor fi distribuite postere în secțiile de poliție din toată țara pentru a sensibiliza publicul privind violența împotriva femeilor și rolul poliției în combaterea violenței.

Campania se bazează pe rezultatele Studiului OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor, efectuat în 2018 în șapte state participante la OSCE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, Moldova și Ucraina. Studiul a fost efectuat și în Kosovo. Peste 1.800 de femei din Republica Moldova au participat la acest sondaj. Violența împotriva femeilor și fetelor (VAWG) afectează femeile și fetele din toate regiunile Republicii Moldova, indiferent de veniturile sau originea lor. Femeile care se confruntă cu violența rar se adresează la poliție. Doar 11% dintre femei au raportat la poliție cazurile de violență din partea partenerului actual, considerate drept cele mai grave. Chiar dacă unele femei cunosc numele organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) active în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor, ele rareori solicită ajutor din partea acestora. De asemenea, aproape jumătate dintre victime nu au vorbit cu nimeni despre cele mai grave cazuri de hărțuire sexuală. Cele care au vorbit despre experiențele sale, au ales să vorbească cu un membru al familiei sau cu un prieten, decât să se adreseze la un serviciu sau o organizație specializată. Există o serie de obstacole care împiedică femeile să contacteze poliția, inclusiv rușinea, teama, neîncrederea în instituții, precum și lipsa unui sprijin pe termen lung și practic, cum ar fi ajutorul pentru locuințe și suportul financiar. De asemenea, unele femei consideră incidentul ca fiind prea minor, se tem de agresor sau își doresc să păstreze incidentul în secret. „OSCE în general are angajamente puternice privind combaterea violenței în bază de gen, care este considerată atât o amenințare la adresa persoanelor, cât și o amplă problemă de securitate. Misiunea OSCE în Moldova facilitează schimbul de bune practici între ambele maluri ale Nistrului, ca măsură de consolidare a încrederii și ca modalitate de a construi comunități mai sigure, mai rezistente și mai tolerante”, a declarat șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Violența împotriva femeilor și fetelor este o consecință a inegalității de gen bazată pe normele și atitudinile existente periculoase. Contrar stereotipurilor sociale, violența împotriva femeilor nu este o problemă personală. Cu toții putem, și trebuie să sprijinim și să încurajăm femeile să raporteze orice caz de violență și să obțină ajutorul de care au nevoie. În Republica Moldova este disponibilă linia fierbinte de susținere: 0 8008 8008.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: