ura.news

Până în aprilie, deputații vor primi tablete. Însă votul electronic mai întârzie

Până în data de 31 martie, plenul parlamentului va fi dotat cu 110 tablete care vor conține softul necesar pentru implementarea sistemului de vot electronic (e-vot). De asemenea, site-ul parlamentului va fi modernizat, pentru o transparență maximă. Precizările au fost făcute vineri, 14 februarie, de către secretarul general al parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu, în cadrul unei conferințe de presă. Nu este clar, totuși, când anume va fi implementat noul sistem de vot, deoarece deputații vor trebui, mai întâi, să fie instruiți cum să îl utilizeze.

Secretarul general al parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu, susține că pe tema tabletelor pentru implementarea sistemelor e-vot și e-parlament s-a dezinformat și manipulat. Prin urmare, acesta a decis să vină cu precizări, pentru a combate informațiile false care ar fi fost vehiculate.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că toate momentele ce țin de selectarea agentului dezvoltator al softului s-au ocupat reprezentanții PNUD, fără ca secretariatul parlamentului să aibă vreo implicare”, a spus acesta.

Astfel, suma planificată pentru implementarea sistemului e-parlament este de 433 970 dolari, dintre care bugetul programului este susținut de Ambasada Suediei, cu peste 388 de mii de dolari.

„Toate elementele ce țin de specificațiile tabletelor PC sunt dezvoltate de compania contractată (Nexsens) și sunt o prerogativă a secretariatului parlamentului. Ultima etapă ar fi implementarea softului, care prevede componenta e-voting, componenta site-ului nou al parlamentului și gestionarea materialelor și documentelor legislativului în format electronic”, a explicat secretarul general al legislativului.

Potrivit acestuia, din cauza faptului că tabletele PC proprius-zise sunt o componentă hard, costul acestora nu poate fi acoperit din grantul acordat de Ambasada Suediei.

„A fost necesar să găsim o soluție. Am apelat la alte organizații cu rugămintea de a sponsoriza aceste tablete. Spre regret, nu am primit răspuns pozitiv de la acești parteneri, iar afirmațiile unui deputat, precum că exista posibilitatea ca aceste tablete să fie primite gratis, ne-a mirat, deoarece acest deputat era cu noi la masă când am rugat partenerii să caute această posibilitate și știe că nu am primit răspuns. Am fost surprinși de declarația deputatului”, a mai spus Albu.

Prin urmare, s-a decis ca prețul tabletelor să fie acoperite din fondurile legislativului. Astfel, la 12 noiembrie 2019 a fost inițiată o licitație deschisă pentru cumpărarea a 110 tablete. Acestea urmau să fie livrate până pe 24 decembrie 2019, însă agentul economic a spus că nu reușește să se încadreze în termen și a rugat ca contractul să nu fie înregistrat, deocamdată, în Trezoreria de Stat. Secretariatul parlamentului a decis să nu penalizeze agentul economic, din cauza că acesta a fost „deschis” și nu s-a împotrivit reținerii garanției de bună execuție, care a constat în 94 658 lei. Totodată, nu s-a adus niciun prejudiciu secretariatului și nu a fost perturbată activitatea acestuia.

Totodată, Adrian Albu a dezmințit anumite informații apărute în presă, despre o presupusă legătură de afaceri în care ar fi fost implicat fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Noi am fost mirați că pe anumite site-uri s-a scris, destul de denigrator, că se preconizează o anumită afacere între conducerea parlamentului și domnul Plahtniuc. Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, considerăm anormale astfel de declarații, mai ales că nu avem membri de partid în cadrul abgajaților secretariatului”, a precizat Albu.

Totodată, acesta a dezminți informația că în 2018 ar fi fost deja procurat un lot de tablete.

De asemenea, Adrian Albu a menționat că deputații nu vor putea renunța la aceste tablete ca să utilizeze propriile gadgeturi.

„Unii deputați spuneau că pot instala softul pe calculatoarele persoanale. Nu este corect, pentru că softul nu este pentru deputat, ci pentru plen și necesită o anumită protecție, ca să nu fim învinuiți că se falsifică votul sau anumite persoane au acces la acest program”, a menționat secretarul general al parlamentului.

De asemenea, acesta a precizat că tabletele dotate cu softul repectiv nu numai că vor asigura transparența decizițională a activității deputaților, dar vor permite să se realizeze economii substanțiale la cheltuielile care țin de utilizarea hârtiei, printerului și a scanerului.

Precizăm că, în anul 2017, la 7 decembrie, a fost adoptată hotărârea biroului parlamentului, privind coparticiparea legislativului la achiziționarea sistemului iformațional e-parlament, urmare a căruia a fost încheiat acordul între Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și parlamentul Republicii Moldova. Acest contract este până în 31 martie 2020, când se presupune că va fi transmis în gestionarea parlamentului și a secretariatului softul e-parlament.

Amintim că, acum câteva zile, a fost desemnată compania câștigătoare care va livra 110 tablete pentru plenul parlamentului. Firma ar fi oferit cel mai mic preț de achiziție: 2 249 625 lei. 

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: