Papa Francisc a rupt o tradiție de la Vatican. O femeie a preluat funcția de subsecretar al Sinodului Episcopilor
Full Article 2 minutes read

Papa Francisc a rupt o tradiție de la Vatican. O femeie a preluat funcția de subsecretar al Sinodului Episcopilor

Papa Francisc a numit-o sâmbătă pe franțuzoaica Nathalie Becquart în funcția de subsecretar al Sinodului Episcopilor Catolici. Astfel, aceasta a devenit prima femeie ce ocupă acest post și, totodată, prima femeie cu drept de vot în cadrul acestui cenaclu foarte restrâns, informează Agerpres.

Călugăriță în Congregația Xavieres, Nathalie Becquart, în vârstă de 52 de ani, era din anul 2019 consilieră a acestui sinod, ansamblul episcopilor catolici care studiază din 1965 marile chestiuni doctrinale ale Bisericii Catolice.

Sâmbătă, papa Francisc l-a promovat în același post și pe spaniolul Luis Marin de San Martin.

Subsecretarii Sinodului Episcopilor au rolul de a îl asista pe cardinalul de Malta Mario Grech, care conduce această structură, în pregătirea și organizarea sinoadelor la care participă episcopii catolici.

Presa de la Vatican afirmă că numirea lui Nathalie Becquart în această funcție cu drept de vot reprezintă un simbol al emancipării femeilor în rândul Bisericii Catolice.

„Numirea lui Nathalie Becquart în postul de subsecretar ne ajută să ne amintim că în procesele sinoadelor, vocea oamenilor lui Dumnezeu are un loc special”, a declarat Mario Grech pentru Vatican News.

Sinodul Episcopilor este alcătuit din „părinți sinodali” (episcopi și cardinali) care au drept de vot. Sinodul conține, în plus, auditori și experți, care nu au drept de vot.

În octombrie 2019, călugărițele care au participat la un sinod dedicat Amazoniei au cerut dobândirea dreptului de vot în documentul final al acelei întruniri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: