Părinții își vor putea lăsa copiii în grija unui custode. Ce funcții va exercita acesta
Full Article 2 minutes read

Părinții își vor putea lăsa copiii în grija unui custode. Ce funcții va exercita acesta

Părinții vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode. Un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative, în scopul consolidării sistemului de protecție a copiilor, a fost examinat și aprobat marți, 10 martie, în prima lectură, de către deputați.

Potrivit modificărilor, părinții sau părintele, aflat temporar într-o altă localitate din țară sau peste hotare vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. Totodată, părinții rămân a fi reprezentanți legali ai copilului, iar custodele îndeplinește funcțiile de responsabil legal.

Noile noțiuni prevăd că reprezentantul legal al copilului este părintele, persoana sau autoritatea desemnată să apere drepturile și interesele copilului și să actioneze în numele copilului în materie de protectie, siguranță, ocrotire a sănătății, educație, proprietate și altor drepturi ale copilului. În același timp, responsabilul legal al copilului este persoana sau autoritatea desemnată conform legii, să exercite drepturile si obligațiile aferente creșterii si îngrijirii adecvate a copilului, prin acordarea suportului fizic, emoțional, educațional și de dezvoltare în conformitate cu drepturile și interesele copilului.

Potrivit datelor oficiale, pentru 12541 din cei 37866 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare a fost instituită tutela/curatela de către autoritățile tutelare/locale. Astfel, aproximativ 25000 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare nu au o formă de protecție instituită de persoanele în grija cărora se află.

Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adoptiei care urmează a fi racordate la situația în domeniul adopțiilor naționale si internaționale, în special, cu privire la posibilitatea adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adoptiei.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de către deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: