Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței din 16 septembrie, proiectul de hotărâre privind desemnarea a cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Este vorba despre: Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața. Toate cele cinci candidaturi au fost înaintate de fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și au fost votate de majoritatea deputaților prezenți.
UPDATE (14:38) Confirmarea componenței nominale a șase membri ai CEC a fost adoptată de majoritatea Parlamentară. Este vorba despre cinci membri desemnați de Parlament și un membru desemnat de președintele țării. Ulterior, aceștia au depus jurământul în fața deputaților, asumându-și să respecte Constituția, să apere interesele cetățenilor, să-ți îndeplinească corect și onest atribuțiile și să nu facă declarații politice pe durata mandatului de membru al CEC.
După procedura de vot, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat încrederea că, odată cu schimbarea membrilor Comisiei Electorale Centrale, activitatea instituției va fi reformată.
„Am ținut, prin toate discuțiile noastre, să fie, în calitate de membri ai CEC, oameni care au fost în sistemul electoral, care au dovedit că țin la reguli corecte de joc”, a menționat speakerul.
Candidatura propusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” nu a întrunit numărul necesar de voturi. Totodată, candidaturile înaintate de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu, nu au fost discutate, întrucât persoanele vizate nu au participat la ședință.
Anterior, președinta țării Maia Sandu l-a desemnat pe expertul Promo-LEX Pavel Postica la funcția de membru al CEC.
Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de președintele țării. Potrivit art. 19 din Codul Electoral, în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale pot fi propuse persoane care dețin cetățenia Republicii Moldova, au o reputație ireproșabilă și aptitudini pentru exercitarea activităților electorale și nu au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.
Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent.