Parlamentul a votat legea privind ONG-urile. Ce prevede aceasta
Full Article 3 minutes read

Parlamentul a votat legea privind ONG-urile. Ce prevede aceasta

Proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost votat în ședința din 11 iunie a parlamentului, în lectura a doua. Inițiativa a fost susținută de 95 de deputați.

Discuțiile au durat multă vreme, întrucât deputații au avut divergențe în privința mai multor amendamente din această lege.

Astfel, în lectura a doua, legea cuprinde și amendamentul care prevede că în perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot presta servicii și sau susține material concurenții electorali și nu pot face campanie electorală, dar pot promova alegerile, pot organiza dezbateri electorale și pot monitoriza alegerile.

De asemenea, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării.

Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

Amintim că la începutul ședinței, deputatul  fracțiunii Platforma Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe colegul său din legislativ, socialistul Vasile Bolea, că ar fi falsificat raportul Comisiei juridice și a introdus din proprie inițiativă 6 amendamente.

Ulterior, Comisia juridică s-a întrunit în ședință, iar Angel Agache, care a părăsit rândurile PDM și s-a alăturat grupului Pro Moldova, a fost înlocuit cu Eugeniu Nichiforciuc.

După mai multe dezbateri, socialiștii și-au retras sau modificat o bună parte din amendamentele înaintate pe ultima sută de metri.

Anterior, reprezentanții guvernării și-a exprimat rezerve față de unele prevederi ale legii, considerând că ar permite susținerea de către societatea civilă a partidelor politice.

Pe de altă parte, opoziția afirmă că anume socialiștii propun modificări care ar permite implicarea în campania electorală a fundațiilor de binefacere asociate unor politicieni.

Amintim că legea privind activitatea ONG-urilor a fost adoptată în primă lectură acum doi ani. Aceasta a revenit în atenția publică după ce UE a subliniat că inițiativa este una dintre condiționalitățile impuse pentru ca Moldova să beneficieze de a doua tranșă din ajutorul macrofinanciar, în mărime de 30 mln euro.

PSRM și președintele Igor Dodon au criticat forma inițială în care a fost formulat proiectul de lege.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: