Parlamentul a votat legea privind ONG-urile. Ce prevede aceasta

Proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost votat în ședința din 11 iunie a parlamentului, în lectura a doua. Inițiativa a fost susținută de 95 de deputați.

Discuțiile au durat multă vreme, întrucât deputații au avut divergențe în privința mai multor amendamente din această lege.

Astfel, în lectura a doua, legea cuprinde și amendamentul care prevede că în perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot presta servicii și sau susține material concurenții electorali și nu pot face campanie electorală, dar pot promova alegerile, pot organiza dezbateri electorale și pot monitoriza alegerile.

De asemenea, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării.

Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

Amintim că la începutul ședinței, deputatul  fracțiunii Platforma Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe colegul său din legislativ, socialistul Vasile Bolea, că ar fi falsificat raportul Comisiei juridice și a introdus din proprie inițiativă 6 amendamente.

Ulterior, Comisia juridică s-a întrunit în ședință, iar Angel Agache, care a părăsit rândurile PDM și s-a alăturat grupului Pro Moldova, a fost înlocuit cu Eugeniu Nichiforciuc.

După mai multe dezbateri, socialiștii și-au retras sau modificat o bună parte din amendamentele înaintate pe ultima sută de metri.

Anterior, reprezentanții guvernării și-a exprimat rezerve față de unele prevederi ale legii, considerând că ar permite susținerea de către societatea civilă a partidelor politice.

Pe de altă parte, opoziția afirmă că anume socialiștii propun modificări care ar permite implicarea în campania electorală a fundațiilor de binefacere asociate unor politicieni.

Amintim că legea privind activitatea ONG-urilor a fost adoptată în primă lectură acum doi ani. Aceasta a revenit în atenția publică după ce UE a subliniat că inițiativa este una dintre condiționalitățile impuse pentru ca Moldova să beneficieze de a doua tranșă din ajutorul macrofinanciar, în mărime de 30 mln euro.

PSRM și președintele Igor Dodon au criticat forma inițială în care a fost formulat proiectul de lege.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: