Partidele apropiate lui Șor susțin că se vor alătura marșului anunțat pentru 9 mai: „Aceasta este istoria noastră”
Full Article 5 minutes read

Partidele apropiate lui Șor susțin că se vor alătura marșului anunțat pentru 9 mai: „Aceasta este istoria noastră”

Blocul politic „Victorie”, creat la Moscova în luna aprilie și format din partidele apropiate fugarului Ilan Șor, a anunțat că se va alătura pe 9 mai „mitingului și marșului de la Chișinău în cinstea Zilei Victoriei”, pe care le organizează „comitetul de coordonare „Victorie””. Anterior, și Partidul Socialiștilor a spus că „va participa la evenimentele” comitetului. 

Pe 3 mai, blocul politic „Victorie” a declarat că se va alătura „mitingului și marșului de la Chișinău în cinstea Zilei Victoriei, din 9 mai”.

„Organizatorul manifestațiilor este comitetul de coordonare „Victorie”. Blocul organizează, de asemenea, evenimente de amploare dedicate aniversării a 79 de ani de la Marea Victorie în mai multe orașe: Orhei, Comrat, Taraclia și Bălți. Guvernarea actuală a țării încearcă să fure această sărbătoare de la popor. Europa se teme să fie recunoscătoare Armatei Sovietice, pentru faptul că astăzi țările europene sunt libere. Guvernele acestor state consideră că 7 milioane de soldați sovietici în general nu au participat la eliberarea Europei de nazism. Aceasta este o josnicie, care nu trebuie să se regăsească în viețile noastre. (…) Aceasta este istoria noastră, este gloria noastră, este un omagiu adus tuturor, care au contribuit la Marea Victorie!”, au declarat reprezentanții blocului pe rețelele de socializare.

Menționăm, pe 3 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat că reprezentanții Comitetului Național de Coordonare „Pobeda” au invitat cetățenii să participe la „marșul tradițional al Victoriei și marșul „Regimentul nemuritor” din 9 mai”. PSRM susținea că „va participa la evenimente”. Detalii AICI.

NewsMaker a întrebat reprezentanții PSRM pe 3 mai dacă vor participa la același marș cu reprezentanții partidelor apropiate lui Șor. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Tot pe 9 mai, cu prilejul Zilei Europei, la Chișinău va avea loc „Orașul European”. Evenimentul este organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. În acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. La 12:10, președinta Maia Sandu și comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn vor avea discursuri. Începând cu ora 19:00 și până la ora 22:00 va avea loc un concert și vor evolua: ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks, Cristi Aldea-Teodorovici, Lupii lui Calancea și Kalush Orchestra din Ucraina, câștigătorii Eurovision Song Contest 2022.

Pe 30 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului declara că „unii politicieni deja au început campania de divizare a societății legată de 9 mai”. Daniel Vodă menționa că „pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuți în al doilea război mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie”. Detalii AICI.

Președinta Maia Sandu a spus că pe 9 mai vom sărbători pacea. Șefa statului a declarat că „nu are cum această zi să divizeze” societatea. „Dacă sunt câțiva politicieni care încearcă să separe oamenii, asta este problema lor”, a declarat Sandu. Detalii AICI.

***

Precizăm, pe 21 aprilie, într-unul dintre hotelurile din Moscova a avut loc un eveniment al partidelor afiliate fugarului Ilan Șor. Au fost prezenți: Ilan Șor, bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. De la Moscova, politicianul fugar Ilan Șor a anunțat „crearea blocului politic Victorie”. Detalii AICI. Pe 23 aprilie, oamenii legii au raportat că 135 de pasageri a două curse avia sosiți în Moldova din Moscova, în seara zilei de 22 aprilie, au adus la Chișinău peste 20 de milioane lei, în diferite valute. Potrivit oamenilor legii, majoritatea pasagerilor vizați erau de vârsta a doua, din sudul Moldovei. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu. Detalii AICI.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: