Guvernul, apel la unitate, în contextul zilei de 9 mai: „Să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale”
Full Article 3 minutes read

Guvernul, apel la unitate, în contextul zilei de 9 mai: „Să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale”

Guvernul acuză „unii politicieni” că ar fi început „deja” „campania de divizare a societății”, în contextul zilei de 9 mai, când este marcată Ziua Europei, precum și Ziua Victoriei asupra nazismului și fascismului. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, cheamă oamenii să sărbătorească în această zi pacea. În locul panglicii sf. Gheorghe, interzisă prin lege, purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă populația să folosească simboluri naționale, „care corespund intereselor Republicii Moldova”, cum ar fi tricolorul.

„Unii politicieni deja au început campania de divizare a societății legată de 9 mai. Ca să facem o claritate: pe 9 mai, în Moldova, comemorăm eroii căzuți în Al Doilea Război Mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și prospere”, anunță Daniel Vodă.

Consilierul premierului Dorin Recean a venit cu „un avertisment de interes public”. Potrivit lui, în următoarea perioadă „ne putem aștepta la „lecții de istorie” din partea Federației Ruse – stat care a readus războiul pe continentul european și promovează simboluri străine, cum ar fi panglica bicoloră”.

„Sunt „lecții de istorie” nesolicitate – le spunem „Nu, mulțumesc”, iar pe data de 9 mai vom celebra pacea și unitatea pe întregul continent european. (…) Noi toți avem simbolurile noastre, iar în cazul Republicii Moldova, un astfel de simbol este Tricolorul, care ne reprezintă istoria, prezentul și viitorul Republicii Moldova. Prin urmare, un îndemn public să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale, care corespund intereselor țării noastre”, a conchis Daniel Vodă.

***

Tradițional, comuniștii și socialiștii organizează, în ziua de 9 mai, un marș din centrul capitalei până la Complexul Memorial „Eternitate”. Liderul PSRM Igor Dodon și cel al PCRM, Vladimir Voronin, au anunțat deja că formațiunile politice pe care le reprezintă vor participa la marșul de 9 mai. Mai mult, Dodon a declarat că va purta panglica sf. Gheorghe – simbol interzis prin lege. Detalii – AICI.

***

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: