IPN

Partidul „Patrioții Moldovei” a propus desfășurarea unui referendum privind unirea țării cu Rusia

Partidul „Patrioții Moldovei” și-a prezentat Programul pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ca parte a acestui program, este lansarea și desfășurarea unui referendum privind intrarea Republicii Moldova în componența Federației Ruse, ca subiect federal separat, menținând statutul de republică. Partidul merge în alegeri cu sigla „RF”, ceea ce înseamnă „Referendum”, informează IPN pe 16 iunie.

Într-o conferință de presă, președintele Partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz, a declarat că formațiunea a decis să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie după analiza situației politice și economice din țară precum și a programelor pre-electorale ale partidelor politice. Potrivit lui, programul electoral al Patrioților Moldovei diferă fundamental de toate programele electorale ale celorlalte partide.

Astfel, prin referendumul propus, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, alegătorul moldovean va determina calea dezvoltării în continuare a țării. În opinia sa, avantajele acestui referendum sunt: integritatea teritorială a Moldovei, inclusiv reunificarea malurilor stâng și drept al Nistrului, protejarea valorilor ortodoxe, păstrarea limbii, identității și istoriei multinaționale moldovenești, posibilitatea de a autoriza tarifele rusești pentru resursele energetice, accesul la o piață economică imensă fără frontiere, taxe, cote și restricții și toate privilegiile care există în Federația Rusă, începând de la capitalul maternal și până la diverse avantaje sociale.

Liderul partidului s-a adresat către persoanele care înțeleg că „Rusia este un popor frățesc pentru Republica Moldova, precum și Moldova pentru Rusia”, că „a sosit momentul unei mari uniri a popoarelor frățești într-un stat unic și Patrioții Moldovei fac primul pas către această unificare”. „E timpul să ne întoarcem acasă”, a spus acesta.

Artiom Guriev, candidat la funcția de deputat, a relatat că mai multe instituții media au publicat informația că partidul ar opta pentru unirea cu România, ceea ce nu este adevărat. El a cerut infirmarea de către instituțiile de presă a acestor informații.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: