Agenția Servicii Publice a anunțat pe 24 ianuarie că partidul politic „ȘOR” a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice.
Agenția Servicii Publice a precizat că pe 23 ianuarie 2024, în baza cererii depuse de lichidatorii Partidului Politic „Şor”, dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale, partidul a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice.
Agenția a prezentat și un istoric al entităţii politice vizate:
- la data de 26.02.1999, de către Ministerul Justiţiei a fost reînregistrată Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE”, în conformitate cu prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii privind partidele politice şi alte organizaţii social-politice;
- la data de 03.11.2008, Ministerul Justiţiei prin decizia nr. 72, a înregistrat statutul în redacţie nouă al entităţii politice respective;
- la data de 01.09.2008, Ministerul Justiţiei a emis decizia de refuz a înregistrării statutului, în redacţie nouă;
- la data de 12.07.2016, prin decizia Ministerului Justiţiei nr. 334, a fost înregistrată modificarea datelor din Registrul de stat cu privire la alegerea conducătorului Mişcării Social Politice „RAVNOPRAVIE” – Ilan ŞOR;
- la data de 07.11.2016, în temeiul procesului-verbal al Congresului al VII-lea al formaţiunii politice respective, Ministerul Justiţiei a înregistrat statutul în redacţie nouă, cu schimbarea denumirii din Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE” în Partidul Politic „ŞOR” şi înregistrarea simbolicii acestuia;
- la data de 04.09.2017, prin decizia Ministerului Justiţiei a fost înregistrată modificarea sediului Partidului Politic „ŞOR”: mun. Orhei, str. Vasile Lupu nr. 36, of. 326;
- la data de 23.09.2021, a fost înregistrat statutul în redacţie nouă al Partidului Politic „ŞOR” şi modificarea datelor în Registrul de stat cu privire la realegerea administratorului (Preşedintelui);
- la data de 13.09.2023 a fost inițiată procedura de dizolvare a Partidului Politic „ŞOR”;
- la data de 23.01.2024 Partidului Politic „ŞOR”, dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice.
***
Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie 2023. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale.
Partidul „ȘOR” și liderii săi folosesc în activitățile lor în mod conștient, insistent, metodic și netransparent mijloace financiare ilegale pentru a denatura procesele democratice și a prejudicia ordinea constituțională existentă. Curtea Constituțională consideră că implicarea unui astfel de partid în procesul de formare a voinței de stat într-o democrație liberă este inacceptabilă. Aceste concluzii au fost incluse în motivarea hotărârii Curții Constituționale prin care Partidului „ȘOR” a fost declarat drept neconstituțional.
După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor. Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Ulterior, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.
Ilan Șor a părăsit Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.
Mai precizăm, Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!