Partidul „ȘOR”

Partidul „ȘOR”, în proces de lichidare. Ministerul Justiției a demarat procedura

Ministerul Justiției a demarat procedura de lichidarea a Partidului „ȘOR”, scos recent în afara legii. Ministra de profil, Veronica Mihailov-Moraru, anunță, în acest sens, crearea unei comisii care se va ocupa de lichidarea formațiunii politice conduse de fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Ministra Justiției susține că instituția pe care a conduce a inițiat deja selectarea membrilor viitoarei comisii.

„Comisia de lichidare înseamnă întreprinderea mai multor măsuri în proceduri de lichidare în acest sens. Reglementările privind procedura sunt cuprinse în legea cu privire la partidele politice, care ar însemna că Ministerul Justiției va notifica ASP în privința demarării procedurii de lichidare. (…) Comisia de lichidare trebuie să întrunească și o persoană de bază care va fi lichidator și el va întocmi acea listă de inventariere a tuturor bunurilor partidului, lista tuturor creditorilor, debitorilor. Când va face un bilanț al acestora, îl va da spre aprobare Ministerului Justiției și atunci se va purcede ulterior la radiere”, a declarat ministra Justiție pentru ProTV.

Amintim că CC a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” este declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

Decizia Înaltei Curți a fost salutată de președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu. De cealaltă parte, liderul fugar al Partidului „ȘOR” Ilan Șor și vicepreședinta formațiunii Marina Tauber au condamnat hotărârea. Tauber a menționat că hotărârea CC va fi contestată la Curtea Europeană.

Soarta Partidului „SOR” nu a fost trecută cu vederea de autoritățile de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dat de înțeles că decizia ar contraveni principiilor democratice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: