PAS a contestat la Curtea Constituțională decizia de declarare a stării de urgență (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

PAS a contestat la Curtea Constituțională decizia de declarare a stării de urgență (VIDEO)

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus o sesizare la Curtea Constituțională, cu privire la declararea neconstituționalității actelor normative care țin de declararea stării de urgență. Anunțul a fost făcut de către deputatul Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă din 9 aprilie.

Sergiu Litvinenco a declarat că s-au încălcat mai multe prevederi legale și constituționale:

„Dincolo de faptul că această stare de urgență este un fake ordinar, s-au încălcat mai multe prevederi legale și constituționale. Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență pentru că este în exercițiu și nu este plenipotențiar, pe de altă parte parlamentul nu putea să voteze starea de urgență, întrucât proiectul hotărârii parlamentului a fost propus de un grup de deputați. Ce au făcut ei este un „artificiu” juridic””, a argumentat Litvinenco.

Potrivit parlamentarului PAS, un al doilea argument de neconstituționalitate ține de articolul 23 din Constituție – principiul calității legii.

„Prin propunerea respectivă, nu s-a regăsit nicio măsură concretă care ar urma să fie îndeplinită de organele statului în perioada stării de urgență. Nu există nicio claritate cu privire la actul normativ care a fost adoptat”, a mai spus Litvinenco.

***

Pe 31 martie, deputații au votat pentru introducerea stării de urgență până la data de 30 mai 2021. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 52 de deputați. Prmeierul interimar Aureliu Ciocoi nu a prezentat, însă, în plenul parlamentului și un plan cu privire la lista de restricții care urmează să fie impuse.

Lista cu măsurile impuse în contextul stării de urgență a fost publicată abia pe 2 aprilie. Pe 8 aprilie, mai multe prevederi au fost revizuite.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: