PAS caută patru voturi în Parlament pentru a schimba sintagma „limba moldovenească” din Constituție
Full Article 3 minutes read

PAS caută patru voturi în Parlament pentru a schimba sintagma „limba moldovenească” din Constituție

Modificarea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție nu poate fi realizată în prezent, din cauza că inițiativa nu ar avea suficientă susținere în Parlament. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta țării, Maia Sandu, și speakerul Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit oficialilor, pentru introducerea glotonimului „limba română” este nevoie de încă patru voturi în Parlament, pe care partidul de guvernământ nu a reușit, deocamdată, să le identifice.

„Noi vorbim limba română și sărbătorim limba română. În Constituție, din păcate, în continuare este scris limba moldovenească. Partidul de la guvernare poate să caute patru voturi, dar problema e că nu le poate găsi și din păcate suntem în continuare în această situație. (…) Facem ce putem pornind de la anumite constrângeri. Constrângerea este că nu există astăzi o majoritate constituțională în Parlament care să recunoască care e denumirea adevărată a limbii”, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecții” cu Valentina Ursu, de la Vocea Basarabiei.

La rândul său, speakerul Parlamentului spune că nu supune votului modificarea articolului 13 din Constituție așa cum nu își dorește să „irosească o șansă”. Parlamentarul se arată convins că, în timp, sintagma „limba moldovenească” va fi modificată în Constituție cu „limba română”. Când, însă, ar urma să se întâmple acest lucru, nu poate spune, așa cum nu există suficiente voturi în Legislativ care să susțină propunerea.

„Consider că nu trebuie pur li simplu să bifăm că am încercat. Trebuie să recunoaștem că acum nu avem voturile necesare și eu nu aș vrea să fiu cel care pune la vor pur și simplu irosirea unei șanse. Dar eu am încrederea și văd și în discursul public a celor care se pretind „moldoveniști” sau stataliști că ei tot mai mult și mai mult acceptă voluntar sau involuntar că este limba română. Cred că într-o bună zi acesta va deveni un gest pe care va trebui să îl facem”, a declarat Igor Grosu pentru presă, după ce a depus astăzi flori la bustul poetului Mihai Eminescu.

Precizăm că articolul 13 din Constituție prevede că în Republica Moldova „limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituțională a concluzionat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire este prevăzută în Declarația de Independență, act care e mai presus decât Constituția.

Pentru modificarea Constituției este nevoie de 67 de voturi în Parlament. În prezent, fracțiunea PAS cuprinde 63 de parlamentari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: