PAS cere demisia șefului CEC: „Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale”
Full Article 2 minutes read

PAS cere demisia șefului CEC: „Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale”

Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia șefului Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Asta în pofida faptului că liderii formațiunii au fost cei care l-au propus în această funcție, anterior. Într-un comunicat de presă publicat pe 16 septembrie, PAS susține că unele acțiuni și declarații ale lui Cimil „pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.

„Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă”, se arată în comunicatul PAS.

Membrii formațiunii enumeră mai multe acțiuni și declarații ale lui Dorin Cimil,  care ar pune la îndoială independența și obiectivitatea acestuia.

„De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon. Având în vedere că Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”, se arată în comunicat.

Dorin Cimil nu a venit deocamdată cu o reacție la solicitarea PAS.

Amintim că, tot astăzi, Maia Sandu și Sergiu Litvinenco au acuzat CEC că, la inițiativa secretarului instituției, fost consilier al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost adoptată o decizie, conform căreia banii colectați de partidele politice nu pot fi utilizați pentru sprijinul candidaților la alegerile prezidențiale. Maia Sandu și Sergiu Litvinenco au cerut CEC să anuleze decizia și au îndemnat partidele politice să nu permită ca, prin aceste mijloace, Igor Dodon să fie favorizat în cadrul scrutinului prezidențial.

De cealaltă parte, CEC respinge acuzațiile lansate și acuză PAS că ar face afirmații false.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: