PAS, după ce Moscova a criticat Strategia Națională de Securitate propusă de Sandu: „Prima dată spunem direct – Rusia ne amenință independența”
Full Article 3 minutes read

PAS, după ce Moscova a criticat Strategia Națională de Securitate propusă de Sandu: „Prima dată spunem direct – Rusia ne amenință independența”

Deputatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a venit cu o reacție după ce purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus Maria Zaharova a criticat faptul că în proiectul Strategiei de Securitate a Moldovei se statutează că Rusia este una din principalele amenințări la adresa securității țării, calificând aceste prevederi ca fiind „acuzații nefondate”. Parlamentarul a declarat că Federația Rusă amenință suveranitatea și independența Moldovei, iar autoritățile naționale lucrează pentru a face țara rezistentă în fața amenințărilor.

În seara de 21 octombrie, PAS a publicat un comunicat în care deputatul formațiunii Adrian Cheptonar a răspuns criticilor Mariei Zaharova pe marginea proiectului Strategiei Naționale de Securitate, propuse de președinta Maia Sandu.

Pentru prima dată spunem direct – Rusia ne amenință independența și suveranitatea. Iar asta nu le place, ei s-au deprins că moldovenii stau cu capul plecat, nu spun lucrurilor pe nume. După vocea războiului Zaharova, s-au aliniat tovarășii Dodon, Vlah și restul conservelor rusești. Dodon ne sperie cu război pentru că Ministerul Apărării își face datoria elementară de a verifica listele de rezerviști și a asigura o pregătire decentă pentru militari. Propaganda rusă ne spune că dacă mărim alocațiile pentru armata națională, va fi război.

Fals! Tovarășe Dodon, singura amenințare cu război ne vine de la stăpânul vostru de la Moscova! Noi nu ne pregătim pentru război, noi lucrăm pentru a preveni războiul! Lucrăm pentru a face Republica Moldova rezistentă în fața tuturor amenințărilor, inclusiv a celor hibride. Dacă nu ne-ar amenința, nu ar trebui să discutăm despre aceste lucruri”, a menționat oficialul.

Adrian Cheptonar a declarat că Republica Moldova trebuie să ajungă în punctul în care amenințările rusești nu vor avea efect asupra țării, iar acest lucru va fi realizat începând cu implementare Strategiei Naționale de Securitate.

Nu scriu aceste lucruri pentru a demonstra că avem politicieni care lucrează în favoarea Rusiei și împotriva țării noastre. E un lucru cunoscut. Rusia este cum este, noi nu o putem schimba. Însă noi putem să ne facem temele pe acasă, să reformăm armata și alte instituții de securitate. Trebuie să ajungem la nivelul în care toate acțiunile subversive și amenințările rusești să nu aibă nici un efect. Și anume asta vom face, începând cu implementarea acestei noi Strategii de Securitate”, a spus el.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a prezentat, pe 11 octombrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, proiectul Strategiei de Securitate Națională. Șefa statului a explicat că noua Strategie definește amenințările cu care se confruntă Republica Moldova și propune linii de acțiune pentru consolidarea securității. Proiectul include trei priorități – asigurarea securității cetățenilor, crearea unui stat puternic și durabil și integrarea europeană a Republicii Moldova. Proiectul noii strategii a fost supus consultărilor publice. Detalii – AICI.

Pe 18 octombrie, Maria Zaharova a venit cu reacție la proiectul Strategiei de Securitate Națională, care statuează că Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Aceasta a declarat că documentul ar include „acuzații nefondate” și că Chișinăul și-ar propune, prin intermediul acestei „strategii antirusești”, să obțină mai mulți bani de la partenerii occidentali. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: