PAS pe primul loc, pe locul doi – PSRM. Partidele cu cei mai mulți primari, aleși pe 19 noiembrie
Full Article 3 minutes read

PAS pe primul loc, pe locul doi – PSRM. Partidele cu cei mai mulți primari, aleși pe 19 noiembrie

La scrutinul din 19 noiembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut cele mai multe mandate de primar – 66. Acesta este urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, cu 41 de primari. Pe 20 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a raportat cum s-au repartizat, per ansamblu, mandatele de primar conform criteriului politic. 

Potrivit datelor preliminare, în turul II de scrutin au fost aleși 273 de primari. 

Instituția electorală a declarat că Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 66 mandate de primar, iar Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” – 41.

La scrutinul din 19 noiembrie au fost aleși primari 32 de persoane care au candidat independent.

Alți 30 de primari aleși au candidat de pe listele Partidului Politic Partidul Social Democrat European (PSDE), 22 – de pe listele Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, 17 – de la Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, 11 – Partidul Liberal Democrat din Moldova, 8 – Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, tot 8 – Partidul Politic MIŞCAREA RESPECT MOLDOVA, 6 – Partidul politic „Partidul Nostru”. Câte 5 de la Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”, Partidul Politic Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare și Partidul politic Partidul Democrat Modern din Moldova.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova s-a ales cu 4 primari, iar Partidul Politic Liga Oraşelor şi Comunelor – cu 3. Iar Partidul Politic Mişcarea Alternativa Naţională, Partidul Naţional Liberal și Partidul Politic „Democraţia Acasă” cu câte 2 primari.

Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic”, Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și Partidul Politic Partidul Verde Ecologist au obținut câte un mandat de primar.

***

Pe 20 noiembrie liderul PAS Igor Grosu, care deține și funcția de președinte al Legislativului, a anunțat victoria partidului de guvernământ în 310 localități din țară, urmare a turului I și II al alegerilor locale. Menționăm că PAS a câștigat alegerile locale, prin vot direct, în 291 de localități din Moldova. Totuși, potrivit purtătoarei de cuvânt a PAS Adriana Vlas, formațiunea politică va guverna în 310 localități, după ce 19 primari, aleși pe liste independenți, au decis să meargă mai departe alături de echipa și consilierii PAS.

De menționat că PAS nu a câștigat în niciuna dintre cele 11 municipii ale țării.

Tot pe 20 noiembrie socialistul Igor Dodon raporta că PSRM, potrivit rezultatelor preliminare ale turului doi „mai câștigă în 4 centre raionale din cele 6 (primul loc pe țară, în total – 10 centre raionale: Anenii Noi, Criuleni, Soroca, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Vulcănești, Basarabeasca, Șoldănești și Florești)”. Dodon a mai declarat că reprezentanții PSRM „vor conduce aproximativ 150 de primării din întreaga țară”.

Potrivit alegeri.md, urmare a turului I și II al alegerilor locale, PAS s-a ales în total cu 291 primari, PSRM – 144, candidați independenți aleși primari sunt 116, iar PSDE s-a ales cu 103 primari.

PAS pe primul loc, pe locul doi - PSRM. Partidele cu cei mai mulți primari, aleși pe 19 noiembrie

alegeri.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: