NewsMaker

„Apar suspiciuni de rea intenție”. Nagacevschi, nemulțumit de activitatea predecesoarei sale. Ce răspunde Olesea Stamate

Ministrul Justiției, Fadei Ngacevschi, susține că o suspectează de „rea intenție” pe predecesoarea sa, Olesea Stamate, în felul cum a gestionat acțiunea de chemare în judecată a SRL ,,Avia-Invest”, cu scopul de a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Într-o postare pe Facebook, publicată astăzi, 17 ianuarie, Nagacevschi anunță că Judecătoria Rîșcani a depistat mai multe „gafe procesuale” și, prin urmare, a acordat Agenției Proprietății Publice (APP) încă 20 de zile pentru a le înlătura.

„Acțiunea a fost pregătită de către Ministerul Justiției condus de dna Olesea Stamate. Nu contest competența dnei Stamate, dar…Dacă nu contest competența, atunci apar suspiciuni de rea intenție. Sau cum?”, a scris ministrul Justiției.

„Datorită acestor gafe am pierdut 4 luni. 4 luni în cazul unui obiectiv, care membrii fostului executiv îl declarau strategic important, şi acum încearcă să ne acuze că nu întreprindem măsuri hotărâte. Noi acționăm hotărât şi competent. Întrebarea e – ce au făcut ei?”, se întreabă Nagacevschi.

De cealaltă parte, contactată de NM, fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, explică erorile prin lipsa de timp: „La acel moment, noi am avut termeni foarte restrânși să acționăm și din acest motiv am încercat cu efort propriu să facem acest lucru cât de bine am putut. Iar faptul că instanța de judecată a dat termen de remediere, asta este o procedură absolut normală”, a spus Stamate.

Mai mult, fostul responsabil de Justiție susține că dacă cererea ar fi fost cu lacune semnificative, atunci ea ar fi fost scoasă de pe rol. „Tocmai de asta a fost dat termen de remediere ca să fie remediate anumite lucruri care s-au omis”, a mai spus Stamate.

Totodată, Stamate a explicat că cele patru luni invocate de Nagacevschi ar fi fost „pierdute” pentru că cererea respectivă ar fi fost pasată dintr-o instanță în alta, până când, în final, Curtea de Apel a decis care instanță este competentă să o examineze.

„La mijlocul lui octombire, când Curtea de Apel a decis care instanță să examineze cauza nu s-a intâmplat nimic. De ce s-a tărăgănat atât nu vă pot spune. Din punctul meu de vedere sunt niște acuzații aberante”, a mai adăugat Olesea Stamate.

Amintim că decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost luată în ultima zi de mandat al guvernului în exercițiu Filat II, pe 30 mai 2013. Decizia a fost pregătită de Ministerul Economiei, condus pe atunci de democratul Valeriu Lazăr, iar unul dintre argumente era necesitatea de a atrage investiţii în modernizarea aerogării.

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, la fel ca și fostul guvern, condus de Maia Sandu, au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea anulării deciziei de concesionare, iar aerogara ar urma să reintre în gestiunea statului.

De cealaltă parte, noul beneficiar al companiei Avia Invest, Andrei Goncearenko, a declarat, în data de 9 ianuarie, că acordul de concesionare al instituției este legal, iar în caz de reziliere, omul de afaceri ar putea ataca decizia în instanțele internaționale.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: