PAS pregătește „legea anti-propagandă”. Instituțiile media ar putea fi închise pentru fake news
Full Article 3 minutes read

PAS pregătește „legea anti-propagandă”. Instituțiile media ar putea fi închise pentru fake news

Instituțiile mass-media care răspândesc știri false, manipulează și nu asigură principiul pluralismului de opinii vor fi sancționate. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și urmează a fi supus, în curând, consultărilor publice. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului  Igor Grosu, în cadrul ediției din 14 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Guvernarea proeuropeană își propune să lupte în acest mod cu propaganda și dezinformarea. Președintele Parlamentului spune că, în contextul situației tensionate din Ucraina, aprobarea unei legi care va introduce sancțiuni pentru instituțiile media ce dezinformează este un imperativ. Sancțiunile ar urma să fie graduale, până la sistarea activității instituției media.

Foarte repede vom ieși cu acest proiect de lege. Este deja un draft al proiectului. Am zis să ne așezăm toți să discutăm, să ne asigurăm că avem o înțelegere comună asupra faptului ce rezolvă această lege. Avem două situații în care această lege trebuie să combată propaganda și știrile false. Sunt prevăzute și sancțiuni, sunt și definițiile acestor fenomene, cum aceste fenomene afectează securitatea națională. Sunt niște elemente care sunt lipsă în cadrul legal existent și trebuie să faci trimitere la ceea ce nu-i în lege”, a spus Igor Grosu, citat de IPN.

Igor Grosu spune că noua lege antipropagandă va viza, inclusiv, mediul online. De asemenea, inițiativa va conține prevederi stricte pentru activitatea mass-media pe perioada stării de urgență.

Fiind vorba despre stare de urgență în energetică, sănătate publică sau, Doamne, ferește, ceva mai grav. Acest proiect de lege îi va viza pe cei care fac propagandă și manipulează. Sancțiunile vor fi graduale. După ce terminăm consultările pe interior, vom aprecia opiniile jurnaliștilor la acest subiect. Acolo vor fi vizați chiar și cei care acum difuzează știri, dar până acum nu erau monitorizați nicăieri, diferite site-uri. Va fi reglementată, inclusiv, propaganda în mediul online”, a mai spus Igor Grosu.

Pe perioada guvernării Partidului Democrat a fost aprobată legea privind securizarea spațiului informațional. Documentul viza interzicerea difuzării știrilor și emisiunilor cu caracter analitic, politic și militar din statele care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră (Federația Rusă nu a ratificat această Convenție). Legea antipropagandă a fost, ulterior, abrogată de către fosta majoritate parlamentară tacită PSRM-ȘOR.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: