PAS s-a răzgândit? Amendament la inițiativa privind „Ziua Victoriei”
Full Article 3 minutes read

PAS s-a răzgândit? Amendament la inițiativa privind „Ziua Victoriei”

Partidul Acțiune și Solidaritate a adus un amendament proiectului de lege privind ziua comemorării participanților în cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, denumirea de „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei” va fi înlocuită cu „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”. De menționat că, inițial, denumirea evenimentului urma să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Deputatul PAS, Eugen Sinchevici, a publicat un mesaj în care a anunțat că, împreună cu colega sa din Parlament, Natalia Davidovici, a operat un amendament la inițiativa legislativă care se referă la ziua când sunt comemorați participanții la cel de-al Doilea Război Mondial. Parlamentarul a declarat că evenimentul va fi declarat Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, parlamentarul a precizat că, prevederea proiectului de lege care stipulează că data marcării Zilei Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial va fi pe 8 mai, rămâne neschimbată.

„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în Cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

***

Aimintim că, recent, un grup de deputați PAS au înaintat un proiect de lege prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. Autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheie a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”.

Inițiativa legislativă a provocat nemulțumirea partidelor de opoziție, de orientare pro-rusă, dar și a unei părți a societății. În acest sens, Partidul „Renaștere”, la care recent au aderat 4 deputați ex-socialiști, a organizat , pe 3 iunie, un „marș în susținerea Zilei Victoriei” în capitală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: