flickr.com/Tnarik Innael

PAS va modifica Codul serviciilor media audiovizuale. Posturile TV riscă amenzi dacă nu-și vor declara proprietarii

Partidul de guvernare propune modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Potrivit proiectului de lege înregistrat pe 28 septembrie în Parlament, furnizorii de servicii media vor trebui în continuare să transmită 80% din totalul de programe în limba română, însă excepție vor face cei care se adresează comunităților cu minorități etnice. În acest caz, proporția în limba română trebuie să constituie cel puțin un sfert. Printre noile prevederi se numără amendarea posturilor TV care nu-și vor declara proprietarii.

Proiectul propune tratarea spoturilor de autopromovare ca programe locale, dat fiind faptul că la realizarea acestora sunt folosite resurse redacționale. Totodată, se prevede majorarea orelor de maximă audiență pentru serviciile de televiziune, cu câte o oră dimineața și seara, respectiv 06.00-10.00 și 17.00-24.00. Acest fapt ar contribui la respectarea cu strictețe în orele de maximă audiență a celor 75% din conținutul programelor locale, inclusiv a comunicărilor comerciale — 12 minute ce revin unei ore de emisie —, precum și la întocmirea unei grile de programe atractive pentru public, informează Media Azi.

Pe de altă parte, se propune obligarea furnizorilor de servicii media „de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puţin 80% în limba română din totalul programelor realizate, cu excepția furnizorilor de servicii media ale căror servicii media audiovizuale se adresează comunităților din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară care au obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puţin 25% în limba română, precum şi programe audiovizuale de producție proprie în limba minorității respective”.

O excepție asemănătoare se va face pentru filmele pentru copii – acum acestea trebuie obligatoriu dublate în limba română. Deputații PAS popun instituirea unor excepții pentru furnizorii care transmit în unitățile teritoriale cu majoritate de altă etnie.

Alte modificări din lege vizează finanțarea și transparența proprietății radiodifuzorilor. Se propune completarea sancțiunilor pentru cei care încalcă condiţiile de furnizare a comunicărilor comerciale audiovizuale, amenda fiind aplicată pentru fiecare caz de încălcare constatat. La fel, se prevăd sancțiuni și pentru omiterea publicării pe propriile pagini web a rapoartelor de activitate până la data de 1 februarie a anului următor sau pentru nerespectarea obligaţiei de a asigura transparența politicii editoriale și a proprietăţii furnizorilor de servicii media. În acest caz, posturile tv vor putea fi amendate cu sume de la 5 mii la 10 mii de lei.

Comisia parlamentară pentru mass-media a anunțat consultări publice pe marginea proiectului de lege pentru data de 4 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: