Pașapoarte noi pentru moldoveni din 2026: vor conține informații în trei limbi și nivel sporit de securitate

Republica Moldova va emite, începând cu anul 2026, pașapoarte și documente de călătorie moderne, adaptate la standardele europene de securitate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, joi, de Parlament în lectura a doua. Noile acte vor avea un nivel sporit de securitate și vor conține informații în trei limbi.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Legislativ, noile acte de călătorie vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările UE, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. Prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, acestea vor oferi un nivel sporit de securitate asupra datelor personale ale beneficiarilor și vor preveni tentativele de falsificare.

Potrivit inițiativei legislative, o parte din informațiile din actele de călătorie vor fi în trei limbi: română, engleză și franceză, ceea ce va permite recunoașterea lor la nivel internațional. Totodată, pe lângă datele personale, actele de identitate vor conține şi semnătura olografă, care se va aplica de la vârsta de 14 ani. De asemenea, vor fi incluse şi datele biometrice ale titularului, precum imaginea facială și amprentele digitale. Excepție vor face copiii cu vârsta până la 12 ani şi persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Termenele de valabilitate ale pașapoartelo vor fi specifice în funcție de vârsta titularului și de statutul acestuia. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea valabilitatea de la 3 la 10 ani. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă temporar, pașaportul şi documentul de călătorie va avea termenul de valabilitate un an.

Agenția Servicii Publice va emite majoritatea actelor de identitate, cu excepția pașaportului diplomatic şi a celui de serviciu, care vor fi eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe. Iar actele de identitate pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară vor fi eliberate de către Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.

Pașaportul va fi eliberat cetățenilor Republicii Moldova, iar documentele de călătorie vor fi eliberate persoanelor cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid sau de refugiat, precum şi persoanelor cărora li s-a acordat protecție umanitară în conformitate cu actele normative privind migrația şi azilul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Ceban anunță că o va acționa în judecată pe ministra de Externe a României: „Pentru prostiile pe care le-a vorbit”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, după ce aceasta a făcut noi declarații referitoare la interdicția sa de a intra pe teritoriul României. Ceban califică afirmațiile oficialei de la București, potrivit cărora „România nu este datoare” să ofere explicații în acest sens, drept „halucinante” și „absurde”. Potrivit lui Ceban, declarațiile lui Țoiu încalcă toate normele diplomatice și de protocol.

„O să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante, repet, pe care le-a transmis dumneaei în acest sens”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei din 21 iulie.

Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe al României nu a comentat public afirmațiile lui Ion Ceban.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. În aceiași zi, Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Pe 20 iulie, ministra de Externe de la București a revenit cu noi declarații, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit Oanei Țoiu, România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi, totuși, un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: