moldpres.md

Patru aleși locali riscă să rămână fără funcții. Ce încălcări au admis

Acte de constatare au fost emise în privința a patru actuali aleși locali și a unui fost primar, care au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilităților de funcție, informează Autoritatea Națională de Integritate.

Astfel, în 2016, primarul comunei Buda din raionul Călărași a admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la primărie în calitate de șofer și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada 2016-2019.

Primarul satului Chiriet-Lunga din UTA Găgăuzia ar fi emis, începând cu anul 2019, o serie de acte administrative/juridice în privința soțului, care a fost angajat șofer la primărie.

Primarul comunei Drăgănești din raionul Sângerei a examinat și semnat contracte de arendă a terenurilor cu o firmă, în care figura în calitate de fondator cu cotă-parte.

În 2016, fostul primar al comunei Zîrnești din raionul Cahul a încheiat dispoziția de angajare și contractul individual de muncă cu tatăl său, iar în anul 2017 a semnat cu acesta un alt contract, de prestare a serviciilor, în cadrul primăriei.

În perioada 2017-2020, un consilier în Consiliul raional Sângerei a exercitat concomitent mandatul de consilier și funcția de șef al Centrului Metodic al Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Sângerei.

Inspectorii de integritate au decis că toți cei patru aleși locali, aflați în funcție, precum și fostul primar din raionul Cahul, au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, prin faptul că, având la dispoziție termeni legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, patru aleși locali aflați încă funcții – riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: