Patru aleși locali riscă să rămână fără funcții. Ce încălcări au admis
Full Article 2 minutes read

Patru aleși locali riscă să rămână fără funcții. Ce încălcări au admis

Acte de constatare au fost emise în privința a patru actuali aleși locali și a unui fost primar, care au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilităților de funcție, informează Autoritatea Națională de Integritate.

Astfel, în 2016, primarul comunei Buda din raionul Călărași a admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la primărie în calitate de șofer și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada 2016-2019.

Primarul satului Chiriet-Lunga din UTA Găgăuzia ar fi emis, începând cu anul 2019, o serie de acte administrative/juridice în privința soțului, care a fost angajat șofer la primărie.

Primarul comunei Drăgănești din raionul Sângerei a examinat și semnat contracte de arendă a terenurilor cu o firmă, în care figura în calitate de fondator cu cotă-parte.

În 2016, fostul primar al comunei Zîrnești din raionul Cahul a încheiat dispoziția de angajare și contractul individual de muncă cu tatăl său, iar în anul 2017 a semnat cu acesta un alt contract, de prestare a serviciilor, în cadrul primăriei.

În perioada 2017-2020, un consilier în Consiliul raional Sângerei a exercitat concomitent mandatul de consilier și funcția de șef al Centrului Metodic al Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Sângerei.

Inspectorii de integritate au decis că toți cei patru aleși locali, aflați în funcție, precum și fostul primar din raionul Cahul, au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, prin faptul că, având la dispoziție termeni legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, patru aleși locali aflați încă funcții – riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: