Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, aflată în vizită în Republica Moldova, a fost pe 11 mai la Comrat, unde s-a întâlnit cu primarii localităților din Găgăuzia. Reportera NewsMaker, Ecaterina Dubasova, a fost la fața locului și a surprins imagini de la eveniment. Kos a declarat că a venit să cunoască problemele și prioritățile locuitorilor găgăuzi, subliniind că „tot ce facem, nu facem pentru guvern, parlament sau politicieni, ci pentru cetățeni”.
Vicepremiera pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, au însoțit-o pe Kos în timpul vizitei în Găgăuzia.
La începutul întrevederii, Gherasimov și-a exprimat speranța că „această întâlnire va fi începutul unui dialog productiv care va aduce claritate și încredere în parcursul european al Republicii Moldova și al autonomiei găgăuze, ca parte importantă și integrantă a societății noastre”.
Kos a menționat că nu a mai fost niciodată în Găgăuzia și că este bucuroasă să viziteze autonomia, mai ales că „a auzit foarte multe lucruri bune despre ea”.
„Vreau să văd cum trăiți și cum lucrați aici. Mai ales având în vedere că avem instrumente financiare importante prin care putem sprijini Moldova – și asta înseamnă Găgăuzia și celelalte regiuni. (…) Nimeni nu cunoaște mai bine problemele și prioritățile locale decât voi. Este extrem de important să fim conectați la regiuni și la oameni. Tot ceea ce facem, nu facem pentru guvern, parlament sau politicieni. Facem pentru cetățeni”, a spus Kos.
Ea a povestit că este originară din Slovenia și că există multe asemănări între limbile slovenă și rusă, subliniind legătura specială „de suflet” dintre popoarele slave.
Kos a adăugat că Slovenia este mai mică decât Moldova, dar că după aderarea la UE, în 2004, țara sa a făcut progrese semnificative în dezvoltare.
Referindu-se la minoritățile etnice care locuiesc în Găgăuzia, comisara europeană a declarat că acești cetățeni merită sprijin economic pentru dezvoltarea regiunii.
„Mă bucur că, în ultimii patru ani, UE a alocat peste 12 milioane de euro pentru Găgăuzia. Autonomia este una dintre regiunile care a beneficiat cel mai mult din fondurile europene”, a spus ea.
La rândul lor, unii primari din autonomie s-au plâns că „politicienii își permit să spună că noi nu suntem de-ai locului, că suntem veniți, că gândim greșit”. „Acest lucru nu trebuie admis la nivel național, așa cum se întâmplă în țările UE. De aceea, vă rugăm să acordați atenție acestui aspect”, a declarat primarul satului Dezghingea, Vasile Capsamun.
Reprezentanții autonomiei au vorbit și despre infrastructura slab dezvoltată, nevoia de reabilitare a drumurilor, lipsa apei și a pădurilor din zonă, dar și despre necesitatea păstrării limbii găgăuze și a învățării limbii române.



***
Amintim că comisara europeană pentru extindere, Marta Koci, a sosit la Chișinău pe 9 mai. Ea a semnat „Planul de dezvoltare al Moldovei”, pentru implementarea căruia Uniunea Europeană va aloca 1,9 miliarde de euro.
La conferința de presă comună, prim-ministrul Dorin Recean a spus că „datorită sprijinului extern și unității interne” Moldova va fi pregătită să adere la UE în patru ani. Ca răspuns, comisara a propus să facă un pariu, afirmând că acest lucru se va întâmpla mai devreme.